«Mandag kommer skatteoppgjøret. Ikke slå deg til ro med at du får penger igjen – bruk noen minutter på å sjekke tallene, det kan være gull verdt», skriver Skattebetalerforeningen.

Årsaken er at skatteoppgjøret for de aller fleste er klart i dag.

— Pengene er jo en ting, men vel så viktig er det at folk får tilbake det man har krav på. Dette er jo en gylden sjanse til at eventuelle forandringer i selvangivelsen kommer med, sier fagsjef i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen til Aftenposten.no.

Skatteoppgjør på 23,4 milliarder

Nesten halvparten av Norges befolkning kan i dag gni seg i hendene over at man endelig kan motta årets skatteoppgjør. 2,26 millioner nordmenn får penger igjen, og ifølge statistikk fra Skatteetaten får hver igjen 10.300 kroner i snitt tilbake.

I andre enden er det knappe 500.000 personer som må betale inn en restskatt på til sammen 5,65 milliarder kroner, tilsvarende 11400 kroner i snitt per person.Totalt er det utlignet skatt og avgift for nesten 253 milliarder kroner, hvor tilgodebeløpet er på 23,4 milliarder kroner.

Ny sjanse til å rette opp feil

Sammen med skatteoppgjøret vil man få en utskrift av ligningen, hvor det er satt opp en sammenligning av postene og beløpene du har oppgitt i selvangivelsen og de beløpene skattekontoret har lagt til grunn ved ligningen.

Og det er her man bør ha «tunga rett i munnen».

— Har man glemt noe har man en ny sjanse nå til å forandre ting dersom man har ført feil beløp eller om det er noe man har glemt. Dette er viktig å passe på nå som ferien står for tur, selv om man nødvendigvis ikke er i den modusen. Men er det noe man har å supplere så er det nå man har muligheten til det, sier Nilsen.

Og har man penger til gode, vil disse etter kort tid bli overført til den kontoen man har oppgitt til skattemyndighetene.

Skattebetalerforeningen er helt klare på at man ikke bare skal slå seg til ro med å smile over at antall kroner på konto har økt.

— Vi håper jo at folk skal få igjen pengene sine, men noen kommer selvsagt til å bli skuffet. For dem som får oppgjøret først senere kan det være greit å sjekke det. Det er ikke «bankers» at man får oppgjøret, men som sagt så vil de fleste få det i dag, sier Nilsen.

Primært er det næringsdrivende som må smøre seg med tålmodighet hva gjelder skatteoppgjøret. Vanligvis vil de få utbetalt oppgjøret 17. oktober, men mange kan motta beløpene allerede i august/september, opplyser Nilsen til Aftenposten.no.

Sjekk riktig skatteklasse

Skattebetalerforeningen har laget en liste over ting som bør sjekkes. Blant annet vil man sammen med skatteoppgjøret få en utskrift av ligningen.

– Det første du bør sjekke, er at du har kommet i riktig skatteklasse. Ektefeller med én inntekt og enslige forsørgere skal lignes i skatteklasse 2, noe som er svært gunstig skattemessig, sier Joachim K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

Dette er hva du bør sjekke:

  • Har du fått fradragene du førte opp i selvangivelsen?
  • Er alle inntekter med?
  • Er endringer du har gjort, tatt hensyn til?
  • Er gjeld, gjeldsrenter, formue og inntekt fordelt slik familien hadde ført det opp?
  • Er bil, båt, hus du kjøpte eller solgte i løpet av året tatt med?
  • Har du fått BSU-fradraget?
  • Har du fått fradrag for skatt betalt i utlandet? Dersom det er feil ved ligningen, kan du klage. Den kan sendes elektronisk eller som brev til ditt skattekontor.

— Vi er opptatt av at folk skal betale riktig skatt. De som har penger til gode kan regne med å få dem inn på konto eller på utbetalingsblankett denne uken, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Kristensen oppfordrer til de som finner feil eller mangler om å klage innen 10. august. Du kan både sjekke skatteoppgjøret og klage elektronisk på skatteetaten.no.