Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel og har virksomheter og kontorer i mer enn 50 land over hele verden. Den norske Stat er største eier, med en eierpost på 32,6 prosent. I dag gikk selskapet ut med at resultatet etter skatt i andre kvartal ble 2.800 millioner kroner (9,86 kroner per aksje) sammenlignet med 2.225 millioner kroner (7,73 kroner per aksje) i fjor. Det er opp nesten en 26 prosent økning fra andre kvartal i fjor da overskuddet etter skatt var på vel 2,2 milliarder kroner.

-Yara rapporterer et sterkt resultat for andre kvartal, som reflekterer et sterkt marked for nitrogengjødsel og en betydelig økning i salg av Yara-produsert gjødsel, spesielt utenfor Europa, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International ASA i en pressemelding onsdag morgen.

Til tross for at korrupsjons-saken har gitt Yara mye negativ oppmerksomhet de siste ukene har selskapet gjort det sterkt på børsen. Den siste måneden har Yara-aksjen gått opp 19 prosent i verdi, mens ser man det siste året under ett har den falt med minus 10 prosent.

Korrupsjons-skandalen

Yara ble i mai i fjor siktet for grov korrupsjon etter at selskapet selv varslet om mulige ulovlige utbetalinger i forbindelse med selskapets etablering i Libya og et samarbeid om produksjon og salg av gjødsel i India. Forholdene omfatter også et tidligere Yara-eid selskap i Sveits.

I mai i år ble to konserndirektører, Tor Holba og Hallgeir Storvik, samt tidligere konsernsjef Thorleif Enger siktet for medvirkning til grov korrupsjon.

Yaras egen gransking, som har pågått parallelt med Økokrims etterforskning, har avdekket uregelmessigheter. Yara har dessuten vedgått at det har funnet sted «uakseptable utbetalinger» fra et sveitsisk selskap som den norske gjødselgiganten har deleid og samarbeidet med, kommer det fram i granskingen, som ble ledet av Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm