SAS' toppsjef Rickard Gustafson er tirsdag i København for å informere og diskutere om den store spareplanen selskapet la frem i går. Men konflikten ser ut til å ta til allerede før møtene er unnagjort.

Planen skal sikre en kassakreditt på 3,5 milliarder svenske kroner som de største eierne og syv banker stiller opp med.

Den norske stat, ved næringsminister Trond Giske, er med 14,3 prosent blant de største eierne. Giske gjorde det mandag klart at det ikke blir noe kassakreditt til SAS hvis ikke de ansatte går med på å kutte lønn og pensjoner. Dermed kan de ansatte blokkere selskapets videre finansiering hvis de ikke går med på ledelsens kuttkrav.

I løpet av denne uken må de fleste SAS-ansatte inngå nye avtaler med ledelsen, hvor de må akseptere kutt i lønninger og pensjoner.

Men i Danmark har størstedelen av medlemmene i kabinpersonalets fagforening Cabin Attendants Union (CAU) bestemt seg for ikke å møte ledelsen, skriver den danske avisen Børsen.

— Bryter reglene

Kabinpersonalet er opprørt over at ledelsen ikke har kommet direkte til CAU med sine planer, men heller valgt å kommunisere via media og direkte til alle ansatte.

Fremgangsmåten undergraver den danske modellen, mener de CAU-tillitsvalgte. — CAU innser at dette er en ekstraordinær situasjon, men det gir ikke frikort til å bryte med regler som utgjør fundamentet for forhandlinger mellom arbeidsgivere og arbeidstagere i Danmark, opplyser CAU til nyhetsbyrået Ritzau, ifølge avisen.

De forventer nå at SAS-ledelsen forhandler spareplanen med CAU, som representerer 1400 danske kabinansatte i SAS.

Ansatte som jobber om bord i flyene må gå ned 12-13 prosent i lønn, mens administrativt ansatte må kutte 15-17 prosent. Toppsjef Gustafson varslet mandag at han går ned 20 prosent i lønn.

I tillegg til kostnadskutt for de ansatte, skal selskapet redusere antallet administrativt ansatte, og selge flyselskapet Widerøe, bakketjenestene i SAS Ground Handling, flymotorer og eiendom.