Det er påske i Norge og feriestemte nordmenn samler familie og venner rundt matfatet. Våren mer enn banker på døren, og det grilles og stekes kjøtt.

På festbordet er lammesteik den suverene vinneren.

— Vi regner med at det går med 1000 tonn kjøtt fra lam, ikke bare steik, i påskeuken, sier Gunnar Thoen, markedsanalytiker i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, til Aftenposten.no.

Han forteller at forbruket av kjøtt gjerne er det dobbelte av vanlig forbruk.

— Når fryste varer regnes med er påskesalget av stek tre ganger så høyt som vanlig, sier Thoen.

900 tonn pølser og bacon

Tall Nortura har hentet inn fra sitt analyseselskap Totalmarked kjøtt og egg viser at norske ganer i tillegg fortærer 600 tonn pølser og 300 tonn bacon i løpet av påsken. Også dette er en dobling i forhold til en normaluke, og det er en økning på 7 prosent fra i fjor.

Påske er fest og kos med familien, og det går mye egg og bacon.
Signe Dons

— Kort sagt kjøper vi mer av alt som er godt, både til festmåltider med familie og venner, til de enklere middagene og de solide frokostene, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura, eierne av merkevarene Gilde og Prior.Vanligvis spiser nordmenn i underkant av 300.000 kilo grillpølser i uka. I påsken passerer forbruket 600.000 kilo. Bare i de aller beste sommerferieukene er pølsesalget tidvis like høyt, ifølge Nortura.

Påskebål rituale for nordmenn

Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) mener pølsene er selve påsketradisjonen for mange.

— Når nordmenn blir spurt om hva de forbinder med påsken, blir pølser raskt nevnt. Skikken med å grille dem over åpen ild ute i naturen har en sterk plass blant de norske påskeritualene, og da gjør det ingen ting om de blir svidd og smaker bål, sier Annechen Bugge, forsker ved Sifo.

Dermed spiser hver nordmann med smått og stort over 2,6 kilo kjøtt og pølser i påsken. Man spiser så det formelig tyter ut av ørene.

Trolig blir også en del av det innkjøpte kjøttet kastet eller lagt i fryseren. Noe kjøtt havner dermed ikke på grillen før litt senere denne våren.

2000 tonn egg i påsken

Men egg er forsatt en sikker vinner i påsken. Så i tillegg til de nær 2000 tonn med kjøtt som er anskaffet, regner eggprodusenten Prior med at det går med 4,6 millioner egg hver dag påsken gjennom. Det er nokså nøyaktig dobbelt så mye som vanlig.

Nordmenn fortærer nesten et egg hver om dagen i påsken. Det er over 30 millioner til sammen.
Stein J. Bjørge

Men det betyr også at det går med 2000 tonn egg i Norge i påsken. Man kan også spørre seg hvordan hønene plutselig verper i dobbel hastighet. — Løsningen er som alltid å hente inn eggene litt oftere, slik at butikkhyllene kan fylles opp fortløpende. I tillegg jobber også noen av våre høner overtid, ved at de får leve litt lenger og bli med på påskedugnaden, sier direktør for egg Morten Nilsen i Prior.

Og det skal en del høner til når nordmenn spiser over 30 millioner egg i påsken.