Som et mirakel var det.

Og det skjedde over natten.

I en sommerkveld, i august, trykker han på de siste tastene, de som sørger for at hans hemmelighet ikke lenger er hemmelig. Han legger det ut, som det heter, han plasserer sitt nyutviklede produkt på torget. På det elektroniske torget

Android Market er det med ett tilgjengelig for alle, han havner på listen over nye applikasjoner. Eller "apps" som det nå heter, altså små dataprogrammer som kan lastes ned og brukes i smarttelefoner, på nettbrett og lignende.

Så ligger den der, appen hans. Over natten. Og et mirakel er i ferd med å skje.

— Det var tydeligvis mange som ville prøve. Det ble ganske populært over natten, sier Håkon Bertheussen.

Han sier "ganske populært". Han kunne ha sagt 10 000 første døgn, han kunne danset på bordet, han kunne klasket seg på lårene, ropt ut sin begeistring, viftet med saftige utskrifter fra bankkontoen. Isteden smiler han forsiktig her på kontoret i Granåsveien i Trondheim. Håkon Bertheussen er en rolig, lavmælt, ung mann. Det uvanlige ved ham er den voldsomme suksessen.

En besettelse

Kanskje aner du ikke hva Wordfeud er. Men for millioner av mennesker er Håkons produkt blitt et kjent ord. For noen er det blitt nærmest en besettelse. Noe de MÅ holde på med, et spill de må spille, en tankeaktivitet de må bedrive. Enkelt beskrevet er det Scrabble i elektronisk utgave. Spillet der du stabler ord med noen utleverte bokstaver, spillet der du helst skal forsøke å få en W til å henge sammen med en Å eller en X, jo verre bokstaver jo flere poeng. Nå er brettet blitt en skjerm, brikkene kan du skyve ved å la fingeren gli over skjermen. Og du kan spille hvor som helst, når som helst. Alene på toget kan du mekke et herlig ord – og så trykker du på tasten som sender løsningen til din motspillers telefon. Som så klekker ut sitt ord og returnerer det. Og så videre. Bruker du mer enn to døgn på å tenke, sier det pling! i telefonen din, den minner deg på at svarfristen er satt til 72 timer.

Sett i ettertid er det jo latterlig enkelt. Å ta et populært spill og gjøre det elektronisk. Simsalabim! Men så enkelt er det slett ikke.

— Det begynte med at jeg fikk min første smarttelefon i april 2010. Jeg var veldig nysgjerrig på dette med apps, de hadde begynt å komme. Akkurat ideen til Wordfeud ... jeg husker ikke helt. Men jeg hadde jo vært interessert i Scrabble, så jeg så for meg muligheter på telefon, muligheten til å spille mot andre mennesker.

Håkon tar fatt. Og han er ikke helt som oss andre: Han kan uvanlig mye om data. I 2010 er han i sin første jobb. Utdannelsen i datateknikk ved NTNU i Trondheim har gitt ham arbeid som programvareutvikler i et firma i Trondheim. Men apps kan han ikke noe om.

— Det var helt nytt for meg. Men jeg fant brukerhåndbøker og tips på nettet. Det ble prøving og feiling.

Døgnet rundt

I fire måneder, fra april til august 2010, jobber han døgnet rundt. I arbeidstiden gjør han jobben han får betalt for. På kveldene og i sommerferien utvikler han sin appebaby.

— Det var intens jobbing. Jeg ville prøve.

— Du ante kanskje at du ruget på et gullegg?

— Jeg hadde ingen tanker om at dette skulle ta av. Det handlet mest om lyst og mestring. Jeg hadde lyst til å få det ferdig, få en respons.

— Tror du noen vil kalle deg en datanerd?

— Ja. Sikkert.

— Hvordan definerer du selv en nerd?

— (Pause) Jeg har ikke tenkt mye på det. Det er vel en person som er veldig opptatt av et snevert emne.

I de fire månedene i 2010 kvalifiserer han utvilsomt til betegnelsen nerd.

— Det var vanskelig å holde seg motivert.

Jeg gikk iblant lei, jeg må innrømme det. Jeg var jo helt alene.

Han sliter også med å finne et navn.

— Jeg var innom hundrevis av navn. Jeg ville ha med "word" og "dotcom". Men det var ikke enkelt, mange domenenavn var opptatt. Så jeg landet på Wordfeud. Det betyr egentlig ordfeide. Litt vanskelig å uttale, mange sier "fævd" istedenfor "fjud".

Men en kveld i august 2010 er appen altså klar for folket der ute. Det er som å åpne en sluse. Folket kaster seg over nyskapingen. Wordfeud lever fra første sekund.

— Etter den første uken så jeg at dette var stort nok til kanskje å leve av, sier Håkon Bertheussen.

En uke, altså, det var alt. Fra å være en hobby til å bli et mulig levebrød. Og nei, det stanset ikke der.

— Det gikk tre uker fra lansering av den første utgaven til jeg gikk til sjefen min og sa opp.

Krevende respons

Har vi med en overmodig ung mann å gjøre? Neppe. Dagen han sier opp, handler det mer om en overarbeidet ung mann. Responsen på Wordfeud er så heftig at dataserveren, altså maskinen som betjener de mange brukerne, kneler. Håkon må bruke mye tid på å øke kapasiteten. Dessuten lastes spillet hans (engelsk versjon) ned i andre tidssoner enn den europeiske.

— I USA spilte folk midt på natten. Når alarmen gikk, måtte jeg stå opp og fikse problemene. Det kunne ta et par timer. Så ble det kanskje en times søvn før jeg måtte på jobben. Den høsten var veldig hektisk! Det var nesten sånn at jeg tenkte "Hva er det jeg har gjort?" Mailboksen min var full av meldinger fra tusenvis av sinte brukere.

— De var ivrige – og sa ifra?

— De sa ifra, ja – til de grader!

Håkons arbeidsgiver forstår situasjonen. Og ønsker ham velkommen tilbake dersom Wordfeud ikke er liv laga. Den returen vil nok drøye. Allerede da han sa opp, altså etter tre små uker, tjente han mer på Wordfeud enn på den faste jobben. Sommerfuglene han likevel hadde i magen, flakser adskillig mindre nå. Frem til i dag har Wordfeud-suksessen bare vokst og vokst. Hittil er appen lastet ned 16 millioner ganger. Og da Ipad-versjonen nylig ble lansert, ble den lastet ned 300 000 ganger på en uke.

Tjener godt

De fleste velger en gratis variant. Da eksponeres brukerne for en viss mengde reklame. Andre velger å betale noen kroner for en reklamefri utgave. I begge tilfeller tjener Håkon Bertheussen penger. Og mange bekker små gjør en stor å. Da det i fjor høst ble kjent at Wordfeud-gründeren kunne tjene rundt 100 000 kroner om dagen , spredte summen seg raskt i norske medier.

Jeg fant brukerhåndbøker og tips på nettet. Det ble prøving og feiling

— Det er i den størrelsesorden, ja, nikker han nøkternt i møterommet i industribygget der han leier lokaler. Lokalene her er adskillig større enn staben hans; for tiden er de, inkludert Håkon, to mennesker på heltid og to på deltid. Enkeltpersonforetaket er omgjort til et A/S. I tillegg har han folk som hjelper ham med regnskap og annonsesalg. Man trenger forøvrig ikke være regnskapskyndig for å ende opp med store summer når man multipliserer 100 000 om dagen med noen uker og måneder og år.

— Hva gjør pengene med deg?

— Det med penger er nok forskjellig fra person til person.

Jeg har bena godt plantet på jorda, synes jeg. Jeg har bare betalt ned noen lån.

Et bilde av Håkon i en ca. 50 cm høy og rådyr Lamborghini dukket opp i mediene sammen med inntjeningen hans. Men luksusbilen var ikke hans, den var bare prøvesittet i en ferie. Bildet hadde han selv lagt ut på Facebook.

— Nei, jeg har ingen sånne bilplaner! Jeg har en 11 år gammel bil.

— Så livet er ikke veldig annerledes enn før?

— Nei, jeg synes ikke det. Men jeg har jo fått en stor frihet i å styre arbeidsdagen min selv. Og jeg har ingen økonomiske bekymringer lenger. Men ellers..? Nei.

Tromsøværing

Han rister litt på hodet når vi spør om drømmer, om hva han engang håpet og trodde livet skulle bli. Bortsett fra dette med data, da. Han er født og oppvokst i Tromsø, men visste allerede på ungdomsskolen at det var Trondheim og NTNU han ville til. Datateknologien kom tidlig inn i hans liv.

— Jeg fikk en Amiga-maskin i annen klasse på barneskolen. Naboer og bekjente hadde samme type, så jeg kjøpte min for sparepengene jeg hadde.

— Og da var det gjort?

— Det var vel det. Jeg har vært interessert siden.

Noen andre sterke interesser eller hobbyer kommer han ikke på. Bortsett fra en periode med snowboard. Og NTNU-studiene var nettopp det, altså studier, han nikker til vårt spørsmål om "anonym student".

Nå har Wordfeud-suksessen gjort navnet hans kjent.

— Når navnet mitt havner i mediene, får jeg mange henvendelser fra folk med ideer. Det er artig, og det skjer nesten daglig. De har ikke selv datakompetanse, så de vil ha med meg og dele overskuddet. Det kan være gode ideer, men det er gjennomføringen som gjelder. Og det er veldig mye jobb.

Så han sier nei. Det er Wordfeud som gjelder. Hittil er spillet kommet på norsk, engelsk, dansk, svensk, nederlandsk, fransk og spansk. Bare i Skandinavia finnes fire-fem millioner spillere, og tallet øker fortsatt. USA er allerede nevnt. Snart kommer Wordfeud på tysk. Slår det an også der, kan det dreie seg om 20 millioner spillere. Dessuten jobber den vesle staben med å få spillet ut på nye såkalte plattformer: Windows-telefoner, Facebook.

— Det vil sikkert nå et punkt der populariteten dabber av. Men Wordfeud er nok mer tidløst enn mange andre spill, og det kan engasjere store deler av befolkningen. Spillerne finnes i alle aldre, sier konstruktøren.

"Kjempeartig"

Han kikker på mobilen sin, vi har spurt om hans egen "spillestil".

— Skal vi se ... 20 spill. Jeg har 20 spill gående nå.

Der ute, utenfor hans kontroll, arrangeres det turneringer. Ivrige bokstavstablere har blant annet etablert "Wordfeud League of Honour". Der det spilles i ulike divisjoner, der folk flyttes opp eller ned etter resultatene. Og det streves beinhardt med å lage de lengste og mest poengrike ordene. I Norge innehas rekorden visstnok av konstruksjonen "cirkumpolæreste". Et ord som dekker hele spilleflaten og gir 17 000–18 000 poeng. Noen bedre? Oppfinner Bertheussen fryder seg over interesse og kreativitet, kaller det hele "kjempeartig".

Glupske investorer har selvsagt meldt seg, med alskens gode forslag. Men hva skal vel Håkon med mer penger, til et spill som allerede fra dag (eller natt) én har vært en suksess? Så han eier stadig alt selv, og han rister muntert på hodet når vi spør om det er vanskelig å holde roret alene. Dessuten går jo hele greia av seg selv, altså rent teknisk. Han kan til og med dra på ferie, forutsatt, selvsagt, at det er internett i nærheten.

Etter den første uken så jeg at dette var stort nok til kanskje å leve av

— Det er veldig artig å holde på. Arbeidsdagene varierer veldig, og de kan bli lange. Men jeg gleder meg til å gå på jobb.

P.S.: I flybussen på vei tilbake mot Værnes sier det pling! i journalistens telefon. En beskjed står på skjermen: "Hurry up, your turn against Kari expires in 60 minutes." Man spiller jo Wordfeud, må vite. Men går det lenge mellom hvert trekk, kommer altså påminnelsen automatisk fra Håkon Bertheussen. Smart påfunn, det der. D.S.