Duknakket, men kanskje noe mer pratsom og smilende enn for bare fem måneder siden, tok den tidligere kassereren i Aftenpostens Grafiske Klubb (AGK) plass på tiltalebenken i Oslo tingrett sal 207 klokken 09.45 i formiddag.

— Ja, svarte 60-åringen på spørsmålet om han var skyldig, og fortalte at han hadde møtt to nigerianske kvinner ved navn Susan og Lara Orwell på Internett, og hadde sendt over fem millioner kroner til de to kvinnene.

- Håpet på kofferter

— Jeg liker å hjelpe folk, fortsatte eks-kassereren, som sier han også hadde overført millionbeløp av egne midler til kvinnene.

Håpet var å få to kofferter med 32 millioner kroner fra London, men datoen ble stadig utsatt.

Han lånte også 400.000 kroner av sin eget datter, og tok minst et tilsvarende beløp fra felleskontoen med kona, og sendte alle disse pengene til Afrika.

Men så kom plutselig beskjeden om at Susan brått var død og flere millioner var gått tapt.

Da ble Lara håpet for å redde stumpene.

Men også dette halmstrået brast.

Totalt hadde han overført fem-seks millioner kroner til de to kvinnene og deres advokater.

Susan hadde lovet ham to millioner pund (ca. 20 mill. kr) av de 17 millioner pund (ca. 163 mill. kr) koffertene angivelig skulle inneholde, mens Lara hadde sagt at hun skulle få to millioner dollar (ca. 13 mill. kr) av innholdet på 4,5 mill USD (ca. 30 mill kr). Til sammen hevder han altså å ha blitt lovet godt over 30 millioner kroner.

— Jeg hadde hørt om Nigera-svindel, men det falt meg ikke inn at jeg selv var blitt lurt. Jeg skulle få to kofferter med penger fra London, men mot slutten av 2009 skjønte jeg at jeg var lurt. Da kunne jeg heller ikke betale tilbake pengene til klubben. Jeg tenkte aldri på dette som et underslag, bare et lån, forklarte han.

- Pengekofferter

- Når du var lurt én gang av en historie med en koffert full av penger, hva tenkte du når du oppdaget at du var lurt for andre gang på akkurat samme måte, ønsket forsvarer Arne Gunnar Aas å få vite.

— Et godt spørsmål, sa 60-åringen, som åpnet rettsmøtet med å si at han var blitt personlig kristen og hadde lagt om livet sitt fullstendig.

- Hvorfor meg?

Han sliter fortsatt med forstå hvordan han kunne bli rundtlurt så til de grader, og hvorfor det skjedde med akkurat ham.

— Målet mitt var at alle skulle få tilbake pengene sine med renter. Og jeg følte hele tiden at jentene var på vei til meg i Oslo.

Flere ganger ringte han tollvesenet på Svinesund for å sjekke om de hadde stanset noen kurerer med to pengekofferter:

— Etterhver innså jeg at jeg var blitt svindlet, sa 60-åringen.

- Separert og nygift

Selv om han svarte "separert" på spørsmål om ekteskapelig status, vedgikk 60-åringen at han 7. november i fjor hadde giftet seg med en ghanesisk kvinne i Accra til tross for at han først i august i år formeldt vil bli skilt fra sin norske kone i Sandvika.

Til Wilhelmina hadde han sendt ca. 700.000 kroner, som skal ha blitt investert i tomt, hus og Internet-café.

— Jeg har sett huset bli reist, og det skal bli ferdig nå i juni, sa han.

På spørsmål fra dommeren om han var helt sikker på at han ikke var i ferd med å bli lurt på ny, svarte han et klart "ja".

— Jeg er overbevist om at hun vil vente på meg, sa 60-åringen, og karakteriserte den gjensidige forelskelsen han nå opplevde som "fantastisk".

- Generøs mann

I 2008 hadde han et forhold til en filipinsk kvinne ved navn Monett, som han også hadde møtt på en chatteside.

"Jeg er en seriøs mann og meget generøs med mine venner" het det på mannens nettprofil.

Til henne sendte han 460.000 kroner angivelig av egne midler.

— Det er dyrt å kjøpe bil på Filipinene. Jeg var der i 2008, men kjemien stemte ikke. Likevel fortsatte jeg å sende penger for å hjelpe den fattige familien hennes, forklarte han.

- Stor pengestrøm

- Av Forex-kvitteringene fremgår det at du i 2008 overførte 1,7 millioner kroner til kvinner i utlandet. Var dette dine penger? spurte aktor Stenberg.

— Det skjønner jeg ikke. I hele 2008 var klubbens midler låst i Vital, og så mye av egne penger hadde jeg ikke å sende, svarte 60-åringen, mens han ellers under rettsmøtet avslørte en fabelaktiv tallhusk.

- Full tilhørerbenk

Bakerst i salen satt 22 av hans tidligere kolleger som han hadde bedratt for enorme beløp. Noen hadde tatt en feriedag for å få med seg rettsmøtet.

Et kjapt blikk var alt han kastet mot tilhørerbenken, så tok han plassen til venstre for sin forsvarer Arne Gunnar Aas og hadde siden blikket stivt festet fremover mot tingrettsdommer Kim Heger.

Eks-kollegene håpet alle å få svar på hva som egentlig hadde skjedd med mannen som nesten aldri sa ett ord om sitt privatliv på jobben, og virket mer grå og pertentlig enn kolleger flest.

- Strafferabatt

Aktor Christian Stenberg mener norgeshistoriens groveste underslag fra en fagforeningskasse bør straffes med fengsel i tre år og tre måneder.

- Det er ikke lett å finne sammenlignbare saker i norsk rettspraksis, men av generalpreventive hensyn skal det idømmes en ubetinget straff av ikke ubetydelig lengde, sa Stenberg i sin prosedyre.

Hadde ikke eks-kassereren tilstått, burde straffen ha ligget på fengsel i minimum fire år, i følge aktor.

- Skylderkjennelse

Forsvarer Tor Gunnar Aas sier at det ikke er noen stor uenighet mellom aktor og forsvarer om de faktiske forhold:

— Min klient har vært svært naiv, men han er subjektivt sett også selv blitt lurt. Det kan man godt smile av i ettertid, sa Aas, som også mente fagforeningen var naiv og manglet sikkerhetsrutiner når 7,2 millioner kroner kunne overføres fra klubbkassen til kassererens private konto uten at noen reagerte.

— Det er bare på ett punkt jeg er uenig med aktor. Jeg mener min klient bør få 30 prosent tilståelsesrabatt, og ikke bare ti til tyve prosent som politiet legger opp til, sa Aas i sin prosedyre.

- Uforståelig

Klubbformann Per Syversen i AGK reagerer på at en tyv i det hele tatt kan få noen tilståelsesrabatt bare for å innrømme at han har stjålet:

— Det han har gjort er så simpelt og frekt at han fortjener en lengre straff, sier Syversen.

- Uforståelig naivt

"For retten fremstår siktedes handlinger som i beste fall uforståelig naive. Basert på siktedes forklaring kan det se ut som om underslagene springer ut av tilfeldige møter på chattekanaler med forskjellige - og for siktede helt ukjente - utenlandske kviner, og at disse kvinnelige kontaktene medførte at siktede mistet dømmekraften", skriver tingrettsdommer Kim Heger.

- Til Afrika

Få måneder før han fylte 60 tok han i januar sluttpakke i Aftenposten etter 39 år i avisens tjeneste som typograf.

Nå skulle han starte et nytt liv sammen med sin unge forlovede i Ghanas hovedstad Accra, hvor hun alt var i gang med en blomstrende business med internettcaféer, fortalte han kollegene.

De siste to årene var han også betrodd vervet som kasserer i en av landets mektigste bedriftsklubber, og dermed nøkkelen til klubbens pengebinge i form av en hendig liten bankkalkulator.

- Kassen var tom

To dager etter at han ble behørig takket av og klappet ut av huset kom han til klubbformann Per Syversen og fortalte at han hadde tømt klubbkassen for 7.207.521 kroner.

Hver av de 90 klubbmedlemmene hadde i gjennomsnitt satt inn over 80.000 kroner, men nå var det tomt.

Den siste kontoutskriften fra SpareBank 1 viste en saldo med bare 200 kroner.

- Selv svindlet?

Samme dag hadde han vært hos politiet hvor han hadde anmeldt flere personer Afrika for å ha lurt ham trill rundt i en klassisk Nigeria-svindel.

Denne anmeldelsen har oslopolitiet sagt at de vil henlegge om kort tiden uten å ha funnet noen av fagforeningspengene han har sendt til Afrika.

- Tok beslag

For å sikre mest mulig av verdiene er det tatt beslag i en leilighet kassereren kjøpte for 1,82 millioner kroner i fjor sommer, etterlønnen fra avisen, og endel andre verdier.

Nå lever han på 10.000 kroner måneden som skal dekke både husleie, strøm og livsopphold, og må regne med å klare seg med eksistensminimum resten av livet.

I 2008 flyttet den grafiske klubben mer enn fire millioner fra fonds i Vital til SpareBank1 "for at pengene skulle være tryggere under finanskrisen".

Samtidig fikk han full tilgang til alle konti ved hjelp av den praktiske bankkalkulatoren.

Samtidig er AGK i dialog via Fellesforbundet med SpareBank1 (tidligere LOs Landsbanken) med sikte på et eventuelt forlik siden klubben mener bankens sikkerhetsrutiner har vært mangelfulle.