En halv million nordmenn har dårlig råd, men bidrar likevel til julens forbruksfest i form av ekstra mat— og gavekjøp. Kreditt og kredittkort er en løsning som kan gi økonomisk bakrus.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 forteller at det særlig er unge og unge voksne som ofte havner i pengeknipen. Mange i alderen 25-34 år sliter ekstra på grunn av store boliglån og høye utgifter i en etableringsfase.

— Jul på kreditt er en dårlig løsning for den som allerede har dårlig råd. Problemet blir ikke mindre med kreditt, det blir bare større, sier Gundersen.

Manglende planlegging

Respons Analyse har utført en forbrukerundersøkelse for SpareBank 1 som viser at kun 39 prosent av de spurte ikke har opplevd å ha dårlig råd det siste året. De resterende 61 prosentene spenner fra gruppen som sier de sjelden har dårlig råd - til dem som sier de har dårlig råd hele tiden.

— Folk er ikke nødvendigvis fattige selv om de har dårlig råd, det skyldes ofte manglende planlegging og oversikt, sier Gundersen.

31 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de har fått betalingsanmerkning eller mottatt krav om inkasso. 21 prosent sier de ikke vet om de ville klare, eller ikke ville klart å betale en uforutsett utgift på 20.000 kroner.

— Det er krevende å justere ned forbruket når livssituasjonen endrer seg. Jeg ser at mange unge voksne har et generelt høyt hverdagsforbruk. Da er det ikke rart om kontoen tømmes raskt, sier Gundersen, som viser til det faktum at 27 prosent fordeler betalingen over flere måneder, eller kun betaler renter på kredittkortgjelden.

Det første vi kutter når vi har dårlig råd, er reiser, fornøyelser og klær/sko. Vi kutter også vedlikehold av bolig før vi er villige til å kutte mobiltelefon, data og TV. Det siste vi ser ut til å velge bort, er forsikringer.

Gode råd mot dårlig råd

  • Planlegg innkjøpene. Finn ut hvor mye du kan bruke til jul og hvordan du vil bruke pengene. Lag handleliste - og følg den. Unngå impulshandel og gavekjøp i siste liten.
  • Sett av penger til januarutgiftene. Finn ut hvilke regninger som kommer i januar, og forsikre deg om at du har nok penger til å betale.
  • Ikke gå amok under julehandelen. Hold deg til planen om hvor mye penger du skal bruke og hva du skal bruke pengene på.
  • Vær forsiktig med kredittkortet. Ikke bruk kortet mer enn at du har råd til å betale når regningen kommer i januar.
  • Tenk alternative gaver. En tjeneste, som barnevakt, plenklipp, malehjelp eller husvask er gratis å gi og flott å få.