Julemarsipanen har kommet til butikkene og noen har handlet de første julegavene. Fortsatt er det en stund til det store rushet starter, men allerede viser analyser at julehandelen blir størst i hovedstaden. Og forskjellene fra fylke til fylke er store.

Oslofolk vil i desember handle for over 20 prosent mer enn folk i Østfold og Hedmark. Regnet pr. innbygger blir butikkhandelen i Oslo i desember bli 11.150 kroner pr innbygger i år. I Hedmark og Østfold vil handelen bli 8700 kroner pr. innbygger.

Det viser tall utarbeidet av Kvarud Analyse for næringsorganisasjonen Virke. Den organiserer blant annet mange butikker.

Forskjeller i inntekt er trolig en viktig årsak til at handelen varierer mellom fylker. Etter Oslo er det Sør-Trøndelag og Akershus som vil få den høyeste handelen pr. innbygger i desember. Aust-Agder er det eneste fylket der Kvarud Analyse anslår at desemberhandelen pr innbygger blir lavere enn i fjor.

Dobler vin— og spritsalget

Over 40 prosent av pengene nordmenn bruker i forbindelse med jul går til mat, drikke og andre dagligvarer. I dagligvarebutikkene øker omsetning med 20 prosent i desember, og vi kjøper nesten dobbelt så mye vin og sprit som ellers i året.

Administrerende direktør i Virke Vibeke Hammer Madsen sier folk flest vil handle «litt mer enn i fjor». Hun tror handelen vil stige med 2 prosent. Gjennomnittet pr. innbygger for hele landet vil ligge på litt over 10.000 kroner.

For butikkene som selger klær, bøker, pynt til hjemmet, smykker, leker, sportsutstyr og elektroniske artikler, er julen viktig. Mange bransjer har i desember en omsetning som er 2,5 til 3,5 ganger høyere enn ellers i året, ifølge Virke.