SAS gjeninnfører i dag bonuspoeng for bedriftskunder på innenriksflyginger, til tross for forbudet mot bonusordninger. Selskapet stevner dessuten staten for å få opphevet forbudet

Det har fått erkekonkurrent Norwegian til å se illrødt:

— Det er ikke noe nytt med lovbrudd fra den kanten. De har milliardbeløp i bøter for å bryte loven. Det gjelder både spionasje, kartellvirksomhet og andre lovbrudd, sier kommunikasjonsdirektør Anne Sissel Skånvik til Aftenposten.

Hun sier at Norwegian ikke kommer til å følge etter SAS.

— Nei, vi har til hensikt å følge norsk lov. Det har vi alltid gjort og det kommer vi til å fortsette med.

Spent på regjeringens reaksjon

Det var i oktober i fjor at Regjeringen bestemte seg for å opprettholde totalforbud mot bonuspoenger på innenriksreiser i Norge.

— Det som er interessant er hvordan Regjeringen kommer til å forholde seg til det SAS nå gjør. Regjeringen har tatt en beslutning, og den blir ikke respektert. Vi er svært spente på å se hvordan de forholder seg til det, sier Skånvik.

De to selskapene har helt forskjellig oppfatning av hvilke lover og regler som gjelder.

— Innføringen av dette er uproblematisk i henhold til EØS-regler, sier salgsdirektør Eivind Roald i SAS.

Det er kun forretningsreisende som skal få bonuspoeng.

— Det er en avtale mellom to bedrifter og ikke enkeltpersoner. Vi har alltid hatt anledning til å gjøre dette, sier Roald.

Stevner storeier staten

De valgte å vente, fordi Regjeringen for et par år siden skulle se på om forbudet skulle oppheves. Konklusjonen var at det skulle det ikke.

— Vi var overrasket over at forbudstiden ikke var over. Det er stor forskjell på markedet i dag og for over ti år da forbudet ble innført. I dag er det en beinhard konkurranse, og ingen grunn til at dette særnorske forbudet skal overleve. Vår vurdering er at det er konkurransevridende, og at det ødelegger for konkurransen, sier Roald.

UTFORDRER: - Det er ingen grunn til at bonuspoeng skal være forbudt i Norge, som eneste land i verden, sier SAS-sjef Rickard Gustafson.
SCANPIX

SAS vil gå rettens vei for å kunne dele ut bonuspoenger også til sine privatkunder.

Mener dette er i strid med eøs-regelverket.

— Vi sender en stevning til tingretten en av de første ukene, sier Roald.

Dermed stevner SAS en av sine største eiere, som var med å støtte selskapet da det sto på randen av konkurs for noen måneder siden.

- Norwegian kan gjøre som oss

Han inviterer også Norwegian til å innføre bonuspoeng i Norge.

— Det er fullt mulig for dem også.

- Er vi da like langt?

— Nei. Vårt bonusprogram har eksistert i 20 år, vi har investert enormt i det. Det vil bidra til å gjøre kommunikasjonen mot våre kunder bedre.

Roald sier at de kan spare 30-40 millioner kroner i året på å forenkle kommunikasjonen mot kundene.

— Disse pengene skal vi videreinvestere i produktene våre. På nye kabiner, flere fast track i Oslo og eventuelt på andre flyplasser i Norge, nye utenlands-lounger og innenlandslounge på Gardermoen, sier han.