Etterlyser tiltak fra kommunen

Natt til mandag ble Bybanen i Bergen tagget. Det liker daglig leder i Fjord1 Partner, Dan Hildebrand, dårlig.

Publisert Publisert

TAGGET. Vognsettene står innerst på verkstedområdet. Foto: JO HJELLE

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Natt til lørdag ble Fløibanen tagget. Natt til mandag var det Bybanen sin tur.

— Nå har det skjedd. Jeg synes det er trist, sier daglig leder i Fjord1 Partner, Dan Hildebrand.

Allerede i april i fjor, bare en uke før Fjord1 Partner overtok ansvaret for Bybanen, var Hildebrand ute og sa at han hadde liten tro på at Bybanen vil slippe unna tagging.

— Det er naivt å tro at ikke Bybanen vil bli rammet av tagging, når en ser på den eksponeringen kollektivtrafikken har i Europa, sa Hildebrand da.

Les også

[No available link text]

Hjelp fra Sverige

I mars i fjor inviterte Bybanen den tidligere sikkerhetssjefen i Stockholms Trafikklag, Johan Hedenfalk, vaktselskapet Commuter Security Group (CSG) og politiet i Stockholm til Bergen for at de skulle fortelle om sitt arbeid mot tagging. I Stockholm klarte de nemlig å redusere tagging på tog med hele 80 prosent fra januar 2004 til januar 2007.

— Vi ser at tagging og graffiti er et stort problem i Bergen og håpte at deres kunnskap på området kunne bidra til å gjøre noe med det, sier Hildebrand.

Derfor inviterte Bybanen vaktselskapet CSG på nytt til Bergen for et par måneder siden.

— Vi hadde et møte med Bergen kommune for å tilby dem hjelp. De forstår at dette er et problem, men vi har fremdeles ikke sett noen praktisk handling, sier Hildebrand.

Hildebrand sa for et år siden at det kreves spesialkompetanse for å jobbe mot taggere, slik CSG har. De har spesialisert seg på kollektivtrafikk.

— Jeg opplever at man er naive her i Bergen og at man synes tagging og graffiti er en fin kunstkultur. Det er det ikke, sier han.

Les også

[No available link text]

Tydeligere linje

Nå håper Hildebrand at taggingen på Fløibanen og Bybanen vil føre til konkrete tiltak fra kommunen.

— Vi skulle ønske at det var en litt tydeligere linje fra kommunen. Det er synd at en by som trekker så mange turister skal se slik ut, sier han.

Hildebrand vet foreløpig ikke hvor mye fjerningen av taggingen vil koste.

— Det har jeg ingen oversikt over. Men vi kommer til å politianmelde dette og vi vil sjekke overvåkingsvideoen fra området nøye.

Fjord 1 Partner vil også gå gjennom sine rutiner slik at de kan unngå dette i fremtiden.

— Det var heldigvis helg, så vi får vasket den i kveld. Og forhåpentligvis vil ikke dette ramme trafikken i morgen, sier han.

Politiet reagerer

Leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Svein Bjørn Losnegård, var også bekymret for at Bybanen ville bli ødelagt av taggere for et år siden.

— Dette er skadeverk og dette er det ingen som ønsker å ha i byen, sier Losnegård til bt.no mandag kveld.

Han har fulgt med på taggemiljøet i byen i lang tid.

— Hvis taggerne blir tatt, må de ta hele regningen og det er snakk om flerfoldige tusen. Boten fra politiet kommer på toppen, sier han.

Det lyktes ikke bt.no å få en uttalelese fra Bergen kommune mandag kveld.

Hva mener du om taggingen? Si din mening under!

Publisert