Private initiativtagere håper å ha skipet på plass i løpet av august. Her skal det lages 70 hybler (10-15 kvm) med dusj og toalett, lesesaler, felles takterrasse og restaurant til en gjennomsnittspris på 5500 kroner i måneden. Det er i hvert fall planen.

— Så fort vi får ja fra Plan- og bygningsetaten, er skipet på vei til Oslo, sier Mads Bækkelund, kjent fra NRK-serien “Oppdrag Sognefjorden”.

Bækkelund står bak prosjektet sammen med eiendomsmegler Knut Christensen.

Leieavtale på plass

Hørt det før, sier du? Jo da, Oslo kommune har kikket på en lignende plan tidligere. Men sist ble hybelskipet vraket av Oslo Havn fordi det var 12,5 meter for langt. Nå har Bækkelund og Christensen funnet et kortere skip, på rundt 70 meter. En leieavtale med Fiskehallen er i boks, og nå håper initiativtagerne på velvilje fra kommunen og Oslo-politikerne. — Vi synes dette er et veldig godt konsept. Det største problemet er politikerne i Oslo som i stedet for å si "dette fikser vi" leter etter unnskyldninger for ikke å gjøre noe, sier Christensen.

Han er eiendomsmegler, men har jobbet på cruiseskip. Det er kombinasjonen som fascinerer, og som det er blitt et prosjekt ut av. Den forrige planen, med 200 hybler, ville krevd en investering på 20 millioner kroner, ifølge Christensen. Han legger til at det nye prosjektet blir betydelig billigere.

Byråden er positiv

Ifølge Bækkelund tar det fire uker før alt er på plass. Han ser helst at skipet er på plass i løpet av august. Hvis det ikke lar seg gjøre, er initiativtagerne usikre på hva som skjer. Det betyr at de har hastverk. Søknaden er sendt Plan- og bygningsetaten, men etaten vil ikke si noe om den ennå. Oslo Havn har imidlertid vurdert de nye planene, og vender nå tommelen opp, i motsetning til i fjor.

— Vi stiller oss positive til hybelskipet fordi det nå er av en slik størrelse at det får plass på Fiskehallkaien, sier havnekaptein Paal Waage, og legger til:

- De er avhengig av nødvendig tillatelse fra andre myndigheter, men vi er positive så lenge forholdene blir lagt ordentlig til rette.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) er på ferie, men understreker at han synes ideen er god. Det er imidlertid en forutsetning at plasseringen passer inn med Oslo Havns planer og ikke går på bekostning av andre planer i området, sier byråden.

4000 studenter i boligkø

Situasjonen er tøff, men ikke håpløs, mener SiO.

I forrige uke sto 4000 studenter i kø på boliglisten til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Det er noen hundre flere enn på samme tid i fjor.

— Det er bare én måte å løse dette på og det er å bygge flere boliger, sier Trond Bakke, direktør for studentboligene i SiO.

Pilestredet studenthus åpnet 1. august med 130 nye boliger, etter totalrehabilitering, og det bygges også 233 nye 1-romsleiligheter i Sogn studentby. De to første blokkene er snart innflyttingsklare, mens de andre står klare i senere i høst og ved nyttår. I tillegg er SiO i gang med et prosjekt i Hasleveien, hvor 140 nye boliger skal stå klare neste år. Totalt skal det etter planen bygges 4000 nye studentboliger innen 2020.

Selv om det er rift om studenthyblene, vil boligsituasjonen trolig løse seg for studentene utover høsten, er Bakkes erfaring.

— Det er ikke sjanseløst selv om det er relativt liten bevegelse hos oss. Og jeg har ingen eksempler på personer som har begynt å studere og vært på desperat boligjakt, men som ikke har fått tak i bolig, og som av den grunn har reist tilbake.

Får man ikke studenthybel, er en løsning å kjøpe seg inn på det ordinære boligmarkedet. Men her er prisene langt stivere enn de 2500–5500 kronene som SiO krever i måneden.

— Studentene vil da få en bolig, antagelig på det private markedet, som enten er dyrere, har dårligere standard eller dårligere beliggenhet enn de selv ønsker.

8325 kroner for 1-roms leilighet

I juli kostet det i snitt 8325 kroner i måneden å leie en 1-roms leilighet i Oslo, ifølge Utleiemegleren. Det er en økning på 1 prosent fra i fjor. Å leie en 2-roms kostet i snitt 10.131 kroner, mens en 3-roms lå på 13.143 kroner. Køen med studenter på jakt etter bolig er lang.

— Nå begynner prisene å bli så høye at det å leie seg en egen bolig med god beliggenhet alene når du er student begynner å bli uaktuelt. Vi ser derfor at spesielt de unge går sammen og leier seg et bokollektiv, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Stavanger er Norges dyreste utleieby. Her koster det 13.000 kroner i snitt for en 2-roms leilighet.

SiO skeptisk til studentskipet

- Vi har på prinsipielt grunnlag sagt at så lenge området i Oslo sentrum ved Vippetangen ser ut som det gjør, så ønsker vi ikke å stå som garantister for sikkerheten, sier Trond Bakke, direktør for studentboligene i SiO.

Han har ingen motforestillinger mot at studentene skal bo på en cruisebåt, eller mot sikkerheten på båten, men SiO ønsker altså ikke å samarbeide med de private initiativtagerne bak cruisehyblene. I fjor mottok SiO et spørsmål om å jobbe sammen. Forespørselen ble avvist.

- Vi gjør det vi kan for at våre boliger skal være trygge og har ikke lyst til å stå som garantist for et utleietilbud i det området.

Les også: