I det andre kvartalet i 2012 rant det 625 millioner kroner ut av Uninor, Telenors selskap i India.

Usikker fremtid

— Jeg er imponert over ledelsen i Uninor. De holder ut, til tross for vanskelige forhold, sier konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas.

"De vanskelige forholdene” Baksaas snakker om, er at Telenor og Uninor fremdeles ikke vet hvor mye de må betale for å fornye lisensene de trenger hos indiske myndigheter for å drive videre.

Nye lisenser skal etter planen tildeles innen slutten av august, men den norske mobilgiganten har liten tro på at myndighetene vil holde denne fristen.

– Vår investeringsvilje avtar jo lengre tid det tar å få dette avklart, sier Baksaas, som håper på at vilkårene for videre drift vil bli avklart i løpet av høsten.

Sender et signal til myndighetene

– I ytterste konsekvens kan lisensprisen bli for høy for oss, og da vil måtte trekke oss ut, fortsetter konsernsjefen.

For å signalisere at de ikke vil la seg presse for penger av indiske myndighter, har Telenor satt en maksgrense for hvor mye de vil investere i landet pluss hvor mye de er villige til å tape. Grensen er satt på 155 milliarder rupi, eller nesten 17 milliarder norske kroner.

– Dette er helt klar ment som et signal til myndighetene i India. Vi vet at de følger med, sier Baksaas.

Restrukturerer og trapper ned

Enn så lenge fortsetter Telenor som planlagt. I dag er selskapet inne i 13 regioner i India, men nå skal Uninor trimmes, og de fire minst lønnsomme regionene skal kuttes ut.

– Vi vil trekke oss gradvis ut av disse regionene, og målet er at Skal være lønnsomme i India i løpet av 2013, sier Baksaas.

I praksis betyr det at Uninor pakker sammen basestasjonene i områdene som de nå trekker seg ut av, og setter disse opp i de ni regionene det nå skal satses enda hardere i.

– Men vi snakker fortsatt om et område hvor det bor rundt én milliard mennesker, sier konsernsjefen om tilbaketrekningen i India.

— Vi har satt oss et mål, og vi akter å nå de målene vi setter oss, avslutter konsernsjefen bestemt.