Regjeringen følger FHIs vaksineanbefaling – går inn for «beskjeden skjevfordeling»

Etter råd fra Folkehelseinstituttet går regjeringen inn for å skjevfordele vaksiner basert på smittetrykk.

 • Oda Ording
 • Stephan Pettersen
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Line Fausko
 • Martha C. S. Holmes
 • Stella Bugge
 • Andreas Løf
 • Espen Moe Breivik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vaksinestrategien angår oss alle. Fordelingen og bruken skal bidra til å beskytte liv og helse, og bringe oss tilbake til hverdagen, sier helseminister Bent Høie under en pressekonferanse om vaksinestrategien tirsdag ettermiddag.

Pressekonferansen holdes etter at Folkehelseinstituttet tidligere tirsdag publiserte anbefalingen om endring i vaksinestrategi som de har levert til regjeringen.

De mener at en geografisk skjevfordeling basert på høyt smittetrykk over tid, trolig vil føre til en reduksjon i antall infeksjoner, sykehusinnleggelser og dødsfall nasjonalt.
FHI peker på det de kaller en beskjeden form for skjevfordeling der områder med høyt smittetrykk over tid får 20 prosent mer vaksiner. Da fordeles flere vaksinedoser til de kommunene som går over en satt terskelverdi.

Høie sier på pressekonferansen at regjeringen ber FHI forberede en geografisk skjevfordeling, etter det som er den beste faglige anbefalingen. Han sier FHI og Helsedirektoratet har fått i oppdrag å avklare spørsmålene rundt dette.

Han sier at en eventuell endring i strategien først vil være aktuell når vi igjen skal øke vaksineringen med dose én i midten av mars. Norge får etter planen 650.000 vaksinedoser i løpet av måneden.

– Vi vil ikke se effekten før en større del av befolkningen er vaksinert, fordi smitten skjer i de yngste aldersgruppene som ennå ikke er vaksinert, sier helseministeren.

Disse får flere - og færre - doser

I rådet FHI har levert til regjeringen, har de satt en terskelverdi til flere enn 50 innleggelser per 100.000 innbyggere i ukene 34 til 4, for de so skal få flere vaksiner.

Det vil gi et økt antall vaksinedoser til: Oslo-bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand og kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss.

De ekstra dosene hentes fra de om lag 330 kommunene med færrest innlagt, sa Høie på pressekonferansen.

FHI skriver i sin rapport at det er 330 kommuner/bydeler som det siste halvåret fram til 20. februar hadde fire eller færre innleggelser i aldersgruppa 45 – 74 år. Disse kalles minus-kommuner, og det er de som avgir doser. De kan få en reduksjon på tre prosent av sine doser.

De resterende kommuner og bydeler verken får eller avgir vaksiner.

– Glad

Oslo-byrådsleder Raymond Johansen sier han er glad for anerkjennelsen av at man skal fordele vaksiner i større grad basert på smittetrykk.

Han understreker imidlertid at det kun er snakk om drøye 6000 vaksiner ekstra til Oslo, noe han beskriver som en “moderat” økning i vaksinedoser.

– Jeg er er glad for at de nå anerkjenner at smittetrykket har betydning for tildeling selv om dette er veldig beskjedent. Det er del av en delprosess og Folhelseinstituttet kommer tilbake til mer senere, sier Johansen til VG.

– Helseministeren kunne gått for andre modeller som hadde gitt Oslo enda flere vaksiner. Det FHI sier er at man skulle ha riktigere fordeling med tanke på å redusere smittetrykk og åpne raskere opp, burde man gått for et annet alternativ. Det ser jeg at man ikke har gjort, sier Johansen.

Men han legger til at han har forståelse for at det sikkert er politisk vanskelig.

– Men dette bør jo ordføreren i Bjørnafjord og de andre være glade for, så skulle jeg ønske vi hadde fått enda flere. Det bor mange mennesker her, og mange har utsatte jobber, påpeker byrådslederen.

– Man går inn for en skjevfordelingsmoddel i landet nå, kan Oslo da vurdere en sånn type modell innad i Oslo og prioritere bydeler der trykket er høyere?

-- Ja, det har jo Folkehelseinstituttet foreslått basert på prioritering av der hvor smittetrykket er aller størst, og jeg velger å bruke det på den måten for det at det som har vært tidligere har vært en skjevfordeling . Det som nå er er en større grad av prioritering men fortsatt en skjevfordeling hvis det er smittetrykket som er det du legger til grunn.

– Frykter du at det blir en by og land konflikt?

– Nei, det er jo regjeringen som foreslår dette, og vi jobber jo for å unngå en by og land konflikt. Oppslutningen rundt hele landet er at smittetrykket skal være avgjørende, at man faktisk skal køle på med mest vann der hvor det brenner. Det har stor oppslutning og det har også målinger vist. Så jeg synes ikke det er noe hensiktsmessig å røre oppi dette. Og alle er jo interessert i at vi får slått smitten raskest mulig ned.

Mens Oslo-byrådslederen puster lettet ut, er ordførere i Møre og Romsdal kritiske til det nye vaksineforslaget.

Publisert
 1. Vaksine
 2. Coronaviruset
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Bent Høie
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Vei delvis stengt etter MC-ulykke i Alver

 2. Etter samtalen med Nav spaserte Emely inn i nærbutikken. Siden har hun vært der.

 3. Selger ved til ei krone. – Meld flytt­ing, så legg vi ut raud løpar.

 4. – Det finnes et langt bedre tiltak enn makspris på strøm

 5. – Bedre enn å gå på restaurant

 6. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av