Markant oppgang på Tokyo-børsen

Japanske aksjer leder an på asiatiske børser.

STIGER: Jernbaneselskapet JR East, som særlig kjører tog i områdene rundt Tokyo, er blant aksjene som stiger. Her, ett av deres tog ved Shinjuku-stasjonen, jernbanestasjonen i verden med flest passasjerer.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Etter å ha holdt stengt for helligdag mandag, hopper Nikkei 225-indeksen i Tokyo tirsdag. Det er stort sett oppgang på børsene i Asia, men den er mer dempet andre steder i regionen.

Utviklingen kommer etter at påtroppende president Joe Biden har fått grønt lyst til å begynne overgangsprosessen, noe som kan redusere politisk usikkerhet i USA. Markedet ser trolig også lyst på at Biden nå ifølge amerikanske medier ønsker tidligere sentralbanksjef Janet Yellen som ny finansminister. Vaksinehåp fortsetter også å bidra til optimisme i markedet, etter prøveresultater fra AstraZeneca, som viste at deres vaksine i snitt er 70 prosent effektiv i å beskytte mot coronaviruset.

Slik går børsene i Asia-Stillehavsregionen:

  • Nikkei 225 i Tokyo 2,75 prosent
  • Hang Seng i Hongkong 0,05 prosent
  • Kospi i Seoul 0,49 prosent
  • Shanghai Compositened 0,07 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,86 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 1,38 prosent

Biden kan starte overgangsprosessen

Det er det føderale organet General Services Administration (GSA) som erklærer en vinner av valget. Vanligvis skjer ikke det før den tapende kandidaten har erkjent nederlag. GSA-sjef Emily Murphy skriver mandag i et brev til Biden, gjengitt av CNN, at han ser ut til å ha vunnet valget.

Hun åpner dermed for at den påtroppende presidenten og teamet rundt ham får viktig tilgang til offentlige midler og kontorer og kan koordinere maktovertagelsen med den sittende administrasjonen og landets myndigheter. Ifølge Bloomberg reduserer anerkjennelsen fra GSA politisk usikkerhet i USA.

President Donald Trump skriver på Twitter at han av hensyn til USAs interesser ber GSA og Murphy om å gjøre «det som trengs» for å tilrettelegge for maktoverføringen og at han har instruert administrasjonen sin om å gjøre det samme.

Amerikanske medier: Joe Biden ønsker Janet Yellen som finansminister

Medier: Vil ha Yellen som ny finansminister

Joe Biden planlegger å nominere tidligere Federal Reserve-sjef Janet Yellen (74) som finansminister, ifølge flere amerikanske medier, deriblant Wall Street Journal.

Sjefstrateg ved Charles Schwab, Jeffrey Kleintop, mener hun er et godt valgt sett med investorenes øyne.

– Markedet vet hvordan hun kommuniserer, så det vil ikke bli noen misforståelser, sier Kleintop ifølge CNBC.

Jeffrey Kleintop, chief global investment strategist at Charles Schwab

Dersom senatet godtar innstillingen, blir hun USAs første kvinnelige finansminister.

Den kommende finansministeren vil få en tøff jobb foran seg med ansvar for å lede USAs økonomi ut av coronakrisen.

AstraZeneca-vaksine: 70 prosent effektiv mot coronavirus

AstraZeneca-vaksine: 70 prosent effektiv mot coronavirus

Det svensk-britiske selskapet har sammen med Oxford University utviklet en coronavaksine. De foreløpige resultatene fra den tredje og siste kliniske studien som er gjennomført i Storbritannia og Brasil, viser at coronavaksinen i snitt er 70 prosent effektiv mot viruset.

Det skjer etter andre positive vaksinenyheter de siste ukene, da både Pfizer og Biontech samt Moderna har kommet med prøveresultater fra de siste fasene av studier som viser at vaksinekandidatene var rundt 95 prosent effektive.

Publisert