Nakstad om vaksineringen: Neppe ferdig til sommeren

– I verste fall fører dette til en forsinkelse på et par-tre måneder, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om Norges vaksinering etter de nedslående nyhetene om Johnson & Johnson-vaksinen.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag ble utrullingen av Johnson & Johnson-vaksinen utsatt i Europa, og USAs legemiddeltilsyn vil også pause vaksinen i USA.

– Hvorfor er Johnson & Johnson satt på pause?

– Det er rapportert om lignende bivirkninger i USA som AstraZeneca har. Produsenten har satt utsendelsen på pause i sammenheng med at amerikanske myndigheter undersøker dette, sier den assisterende helsedirektøren i Helsedirektoratet til VGTV onsdag morgen.

– Hvor skuffende er nyheten?

– Det er klart at dette ikke er en god nyhet. I fagmiljøene har vi diskutert dette i flere måneder.

– Hvordan påvirker denne nyheten gjenåpningen?

– Det tror jeg kan påvirke en del. Dette er en én dose-vaksine der du med ett stikk er ferdig vaksinert. I verste fall fører dette til en forsinkelse på et par-tre måneder.

De første vaksinedosene har kommet til Norge, og Folkehelseinstituttet (FHI) har varslet at de kommer med sin vurdering om hva de gjør på torsdag.

Torsdag skal FHI også avgjøre hva Norge gjør med vaksinene fra AstraZeneca, som Norge har satt på vent siden 11. mars. Vaksinene fra Johnson & Johnson og AstraZeneca er utviklet på lignende måte.

– Det superoptimistiske scenarioet om at alle er ferdigvaksinert før fellesferien, det ser vanskelig ut nå, sier Nakstad til VGTV.

Les også

Johnson & Johnson utsetter utrullingen av vaksinen i Europa

Ikke nok vaksinedoser til å prioritere unge grupper

– Det hadde vært veldig effektivt å stoppe pandemien ved å vaksinere yngre grupper. Men vi har ikke de vaksinene, og da har vi valgt å prioritere folk som blir syke og kan dø. Skal vi vaksinere de unge hadde vi trengt én million vaksinedoser, og det har vi ikke.

Nakstad påpeker at det er mye usikkerhet knyttet til vaksineleveransene, når de fleste kommuner har begynt å vaksinere ned mot 80-års alder. Noen bydeler i Oslo begynner nå med aldersgruppen mellom 40 og 50 år. Den assisterende helsedirektøren skulle gjerne sett flere grupper som var fullvaksinert nå:

– Det er kritiske grupper utenom helsepersonell, som lærere og så videre. I tillegg kunne russen vært en slik gruppe som hadde hatt en fordel av å bli vaksinert før tiden. Problemet er at vi ikke har nok vaksiner.

Tirsdag startet mange muslimer en faste-periode i forbindelse med ramadan. Nakstad er klar på at disse bør takke ja hvis de får tilbud om vaksinering i løpet av de neste ukene.

– Hvis man blir tilbudt vaksine under ramadan, bør man si ja til det. Vaksine regnes ikke som mat eller drikke og er nødvendig medisinsk behandling.

Publisert: