Okea kjøper gassfunnet Aurora av Equinor

Det lille oljeselskapet Okea blar opp en ukjent sum for å sikre seg et nytt gassfunn å bygge ut som en satellitt til Gjøa-feltet.

Konsernsjef Erik Haugane i oljeselskapet Okea. Arkivbilde.
  • Marius Lorentzen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Oljeselskapet Okea – som ble startet av blant andre oljegründer Erik Haugane og Sp-topp Ola Borten Moe – melder at de nå har kjøpt Aurora-funnet av Equinor.

Avtalen betyr at Okea overtar Equinors eierandel på 40 prosent og operatørskapet i lisens PL 195 og PL 195B i Nordsjøen. De andre eierne er statlige Petoro som eier 35 prosent og tyske Wintershall DEA som eier 25 prosent.

Ifølge Oljedirektoratet ble Aurora funnet i 1988 og «produksjon er lite sannsynlig», men det var altså statusen før Okea kom inn i bildet. Okea vil nemlig bygge ut funnet raskt:

«Okea har som mål å bli operatør for lisensene og jobbe for en lavkostnadsutbygging av Aurora som en satellitt til Gjøa, uten videre avgrensningsboring», skriver Okea i børsmeldingen.

Selve Aurora-funnet er estimert til å inneholde gass tilsvarende 12 til 28 millioner fat oljeekvivalenter.

Transaksjonen må godkjennes av Olje- og energidepartementet. Lisens PL195 løper til 2030.

Les også

Aker BP regner med stor effekt av oljeskattepakken: Tror selskapet får igjen 2,8 mrd. til høsten

Skuffelse på Gjøa P1

– Gjennom denne transaksjonen diversifiserer vi vår portefølje i tillegg til å styrke vår posisjon i Gjøa-området. En utbygging av Aurora passer rett inn i kjernen av Okeas strategi med en lavkostnadsutbygging av mindre funn, sier konsernsjef Erik Haugane i en uttalelse.

Okea er medeier på Gjøa-feltet som er drevet av operatøren Neptune, og nyheten om Aurora-avtalen kommer dagen etter at Okea la frem resultatene for andre kvartal.

Der kunne selskapet både melde om hvordan coronapandemien og oljeprisfallet hadde påvirket selskapet, og hvordan de regner med å få utbetalt minst 60 millioner dollar i skatterefusjon i andre halvår – takket være oljeskattepakken.

Okea-ledelsen fortalte også om utfordringer med Gjøa P1-prosjektet, som er en satellitt til Gjøa-feltet.

– P1-prosjektet har ikke gått som planlagt. Det er mindre reserver enn ventet. Operatøren Neptune skal bore to produksjonsbrønner og vi forventer ytterligere produksjon fra P1 i fjerde kvartal, sa Haugane under tirsdagens presentasjon.

Haugane forklarte deretter at Okea har gjort en nedskrivning på Gjøa P1-eierandelen sin fordi «reservene er halvparten av de opprinnelige estimatene».

– Omfanget av utbyggingen har blitt redusert fra tre til to brønner. Den initielle produksjonen er tett på den opprinnelige planen, men den langsiktige produksjonsprofilen er den som påvirkes mest, sa Haugane videre.

Okea-sjefen sa at han venter en produksjon i 2021 på Gjøa P1 som er ganske lik som opprinnelig plan, men at produksjonen i årene som kommer vil bli lavere grunnet de lavere reservene.

Publisert
  1. Okea
  2. Equinor
  3. Oljebransjen
  4. Utbygging
  5. Norsk sokkel

Les mer om dette temaet

  1. Okea tror produksjonskutt øker risiko for å havne i lånebrudd

BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN