Økonomiske spørsmål blir et sentralt i Obamas "State of the Union"-tale som han skal holde klokken 0300 natt til onsdag norsk tid, melder flere amerikanske medier — blant annet CNN.

Nå gis det en mulighet for et innblikk i hvordan Obama-administrasjonen meisler ut sin økonomiske politikk.

Et lekket notat

Et omfattende notat som Larry Summers, som nylig ble utnevnt til sjef for National Economics Council, sendte til Obama i desember 2008 er nå lekket ut. Det er The New Yorker som har trykket dette notatet.

Her kan man lese detaljer om de første tankene Obamas økonomiske team hadde rundt krisen, hva det hvite hus burde gjøre og hvordan de avgjørende beslutningene ble tatt. Dette gjelder blant annet størrelse på den økonomsiske krisepakken, et tema som var svært omstridt.

-Unikt innblikk

Flere økonomer betegner notatet som en milepæl, som gir et unikt innblikk i hvordan slike politiske prosesser foregår.

— Hvordan presidenter tar sine beslutninger og hvordan de forandrer seg over tid er svært interessant, sier Jared Bernstein, tidligere sjeføkonom og økonomisk rådgiver for visepresident Joe Biden til nettavisen Politico.

Jekket opp krisepakke

I tillegg til Summers har tre andre av Obamas toppøkonomer, Peter Orzag, Christina Romer og Thimothy Geithner bidratt i notatet - det er en slags konsensus mellom disse som utgjør sentrale deler av notat.

Det kommer frem at de etter hvert mente at krisen var større enn først antatt og at de derfor forslår å slutte seg til en mer aggressiv respons.

«Vi har blitt overbevist om at det er behov for en redningspakke som er betydelig større enn de 500-600 milliarder dollar vi opprinnelig hadde tenkt,» heter det i notatet ifølge Washington Post, hvor det også påpekes at det er bedre å feile ved å gjøre for mye enn for lite.

Notatet oppsummerer også råd fra kjent eksterne toppøkonomer, om hvor mye de mente amerikanske myndigheter skulle skyte inn i for å stimulere økonomien.

Sprikende råd

Paul Krugman foreslo 600 milliarder dollar det første året, Robert Reich foreslo 1,2 billioner dollar over to år, Jamie Galbraith ville ha 900 milliarder dollar det første året mens Ken Rogoff ville ha 1 billion dollar over to år, mens Mark Zandi ønsket 600 milliarder dollar.

Greg Makiw som nå er den konservative presidentkandidaten Mitt Romneys rådgiver uttalte seg skeptisk til denne typen stimulanser.

Washington Post skriver også at det i andre sammenhenger har kommet frem at eksterne økonomer ble utsatt for et press til å oppjustere sine forslag til redningspakker, for at det skulle bli letter for Obama-administrasjonen å få vedtatt en høyere redningspakke.

Høy temperatur

Strategien lyktes ikke helt. Obama-administrasjonen endte opp med å foreslå 900 milliarder dollar, men den ble redusert til 787 milliarder dollar i senatet.

Ifølge The Daily Beast kommer det også blant annet frem i notatet at Obama ble advart mot mulige gjeldsproblemer, at han var kritisk til Hillary Clinton og at han så seg nødt til å bremse satsingen på helse.

Obama-administrasjonen har så langt ikke kommentert lekkasjen.

Fra idealisme til realisme

Jared Bernstein påpeker at notatet ikke inneholder så mange pikante avsløringer.

— Men det dokumenterer hvordan Obamas idealistiske kampanje har blitt forpurret. Min oppfatning er at det var umulig å forandre Washington og at Obama alltid burde visst det, sier han.

Det aktualiserer spørsmålet om presidentens rådgivere presset ham til å gjøre mer eller mindre, skriver en kjent blogger knyttet til Washington Post.