Småbarnsforeldrene og ekteparet André og Pernille Skjørberg pusser for tiden opp leiligheten sin i Oslo.

De la blant annet ut en annonse på nettsiden Mittanbud.no, en anbudstjeneste der bedrifter registrerer seg og folk som skal pusse opp får tilbud fra håndverkerne.

I familien Skjørbergs hjem skulle det blant annet rives ut en glassdør og en døråpning, samt legges lister og karmer.

En person som kalte seg Robert Kristoffer sendte en tekstmelding og tilbød seg å gjøre jobben for 3800 kroner. Paret slo til.

Godt inntrykk av mannen

Forrige onsdag kom mannen på befaring.

Paret fikk et veldig godt inntrykk av den hyggelige, oppegående og velstelte norsk-polske mannen i slutten av 30-årene, og de skrev kontrakt med håndverkeren.

De ble enige om at han skulle begynne å jobbe dagen etter kl. 09.

På grunn av det høye støynivået arbeidet førte med seg ble alle med i bilen da sønnen skulle kjøres i barnehagen.

Arbeidsklærne lå i gangen

Da de kom tilbake var det imidlertid ingen i huset.

Verktøykassen sto fortsatt i stuen og arbeidsklærne lå i gangen. Derfor antok familien at mannen handlet materialer. Da det hadde gått flere timer uten at mannen dukket ble imidlertid André og Pernille bekymret.

Håndverkeren svarte ikke på telefonen, og ekteparet bestemte seg derfor for å søke opp firmaets telefonnummeret via den bærbare PC-en. Den var imidlertid borte.

— Kona mi spurte om jeg hadde flyttet på den. Deretter sprang hun ut til smykkeskrinet, og så at den kostbare diamantringen, som var arvegods hun hadde fått av foreldrene sine til 25-årsdagen, var borte. I tillegg var et kostbart smykke og en annen kostbar ring borte. Det var helt tydelig at han hadde stjålet, forteller André.

Bilder av barna

Flere mindre verdifulle ting ble også stjålet, men det verste var laptopen med bildene familien har tatt de siste årene, blant annet av sønnen (7 måneder) og datteren (2 år).

- Man blir helt matt og satt ut. Vi følte oss så forferdelig lurt. Man åpner hjemmet sitt for en håndverker, og han bruker muligheten til å robbe oss, sier André.

De har politianmeldt saken og forgjeves forsøkt å komme i kontakt med mannen.

— Vi har sendt masse meldinger til han og ber han pent om å sette seg inn i vår situasjon. Innholdet på den laptopen var utrolig viktig for oss. Ringen er verdt en del penger, kanskje han kan ta til takke med det, sier André.

- Robert? Det er en lang historie

Aftenposten.no forteller om svindelen til Håvard Bungum, daglig leder i Mittanbud.no, som umiddelbart utbryter:

— Er det Robert? Det er en lang historie.

Han kan fortelle at mannen er en notorisk svindler som de har hatt 10-15 saker på.

Mannen har ifølge Bungum blitt utestengt fra nettstedet 15-20 ganger, men finner stadig veien tilbake. Blant annet registrerer han firmaer, som han ikke har noe med å gjøre, i sitt navn på nettsiden, og oppgir sin egen kontaktinformasjon.

På hjemmesidene til mittanbud.no advarer de mot å styre unna mannen.

Se her hvilke navn og firmaer han har operert under.

Blant selskapsnavnene han har operert med er Impact, Huspartner Bygg og Anlegg, Crawford, Velkommen Hjem, Malermester Renholdservice Vaktmestertjeneste og Samuelsons Norge.

- Han stikker av

— Vi har brukt utrolig mye tid på han. Han er ikke en håndverker, men stjeler for litt mindre summer, gjerne under 100.000 kroner. Derfor prioriterer ikke politiet det, sier Bungum.

Mannen har også en politianmeldelse på seg i Asker og Bærum, og de har fått informasjon om de sakene Mittanbud.no kjenner til.

— Vi bruker masse tid på evaluering og har utestengt masse useriøse aktører, men akkurat denne Robert er en gjenganger, sier Bungum.

De har prøvd å utestenge firmaet hans, men da registrerer han seg bare med et nytt firma.

— Vi har anmeldt han til politiet, hatt et møte med Forbrukerrådet og advarer folk på om han på nettsiden vår. Han opererer også andre steder, sier Bungum.

Tok smykker og kontanter

En mann fra Oslo, som ville pusse opp flere rom i annen etasje, har opplevd den samme svindleren i aksjon.

— Vi la ut oppdraget på Finn oppdrag. Blant dem som svarte var Robert Maler, sier mannen.

Riktignok tok han kontakt direkte, utenom anbudstjenesten, men det tenkte ikke mannen over før tyveriet var et faktum.

Håndverkeren kom på befaring og kom tilbake med kontrakt og priser på arbeidet.

Han hadde også gode referanser å vise til. Han virket svært seriøs, ifølge den bedratte kunden Aftenposten har vært i kontakt med.

Etter at tilbudet om oppussing var akseptert og kontrakten undertegnet, begynte håndverkeren på arbeidet. Han jobbet en halv dag, før han skulle ut og kjøpe maling. Da ble han borte for godt sammen med smykker og kontanter.

- Sett i ettertid burde jeg reagert på at han tok kontakt direkte, uten å gå om anbudstjenesten. Han hadde også gode referanser, som var falske, sier mannen.

Prøvde å lokke han frem

Et forsøk på en ny annonse med annen e-postadresse for å lokke svindleren frem, ga ikke resultater. Den uheldige kunden anmeldte saken til politiet, men saken ble henlagt etter kort tid på grunn av ressursmangel.

— Vi har hatt en sak med selskapet Velkommen Hjem. Vi tok da kontakt med politiet, sier Tine Reuterdahl i Finn.

Dette firmaets organisasjonsnummer ble da blokkert.

Flere saker

I Asker og Bærumpolitidistrikt har de vært i dialog med mittanbud.no om svindleren.

— Vi kjenner til at det er en person som misbruker deres nettsted. Vi vet at det er flere mindre saker, der det dreier seg om mindre beløp, og det er én sak som er anmeldt til oss, sier Beate Stokkan, politioverbetjent og seksjonsleder for økonomiseksjonen ved Asker og Bærum politidistrikt.

Hun vil ikke si noe om mannens identitet, annet enn at de har gjort en del for å lokalisere ham.

- Hver sak er ikke så stor, men det er alvorlig når det er én person som går igjen, sier Stokkan.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med mannen, som utgir seg for å være Robert Maler og Robert Kristoffer, uten å lykkes.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook