• Dette ble det informert om i april, og er kun til brukernes beste, mener det populære sosiale mediet om at de har endret alle brukernes e-post-kontoer.

Facebook vil tydeligvis ikke at du skal kunne kontaktes via jobb-, hotmail— eller gmail-kontoene dine. E-postadressen du har oppgitt som kontaktinformasjon på Facebook er nemlig erstattet med en @facebook-adresse.

Egen Facebook-adresse

For flere måneder siden la nettgiganten om sidene sine og innførte blant annet «Timeline»— eller tidslinje-designet, samt en egen e-post-tjeneste. Alle brukerne fikk dermed ….@facebook-adresse.Denne muligheten er det kanskje få som har tatt i bruk. Facebook har i hvert fall valgt å endre alle brukernes brukerprofiler eller infosider der de oppgir hvilken eller hvilke e-post-adresser de kan nås på, utenom Facebook-systemet.

Facebook-adressen som førstevalg

Nå er det @facebook-adressen som dukker opp som første, eller eneste valg - om man bare har listet én adresse.

Dette er det mange nettbrukere som reagerer på.

«Frekkhetens nådegave»

«Det er overhodet ikke greit», «Frekkhetens nådegave», «Fullstendig ugreit», «Snakk om frekkhet:((», «De bør ikke endre ting uten å a - informere godt og b - la brukerne selv bestemme om de ønsker å bytte» , er bare noen av reaksjonene i kommentarfeltet på vår første artikkel om temaet i dag.

«Er det noen som i det hele tatt bruker sin Facebook mailadresse?» er det andre som undrer seg over, og «fremtidig ulempe blir at mailboksen her på facebook fylles med spam» , er det også noen lesere som spår.

- Ingenting å bråke for

Mens andre tar det hele med knusende ro: «Ingenting å bråke sånn for» , med henvisning til at hverken din private- eller jobb-e-postadressen er endret på noe vis. De er som før og fungerer som før. Men på Facebook har de altså satt din «ukjente» @facebook-adresse som standard på profilen din slik at hvis noen sender en e-post til navnet.ditt@facebook.com så dukker den opp som melding på FB.

«Dessuten kan du lett endre på dette i FB» påpekes det av flere.

Men valget er altså gjort – for alle – av Facebook.

- Informerte i april

Facebook hevder, via sine informasjonsansvarlige i Skandinavia, at dette ble det informert om på Facebooks egne infosider allerede i april i år.

— Vi har oppdatert alle e-post-adressene på Facebook for å gjøre dem konsistente på hele nettstedet, skriver Frida Lövengren i en e-post til Aftenposten.no

Hun legger til at de i tillegg til at alle brukerne har fått en egen e-post-adresse, har de lagt til et nytt valg for at de selv skal kunne velge hvilken adresse de vil vise på den nye «tidslinjen» sin.

- Bedre mulighet til å styre info som vises

— Helt siden innføringen av tidslinjen, har folk hatt mulighet til å styre hvilken type informasjon de vil vise eller skjule. Vi utvider nå denne funksjonen også til å gjelde annen type informasjon, og starter altså med Facebook-adressen, forklarer Lövengren.

Hun understreker at brukernes hoved-e-postadresse, som de bruker til å logge seg inn eller motta viktige meldinger på, ikke endres med dette.

— Vi ønsker bare å tilby alle brukerne deres egen Facebook-adresse, fordi mange har funnet det nyttig å kommunisere med hverandre på denne måten, men å benytte Facebook-adressen er selvsagt helt opp til den enkelte.

- Enkelt å endre på

Facebook viser også til at det skal være enkelt å endre innstillingen for hvilken adresse som skal vises som hovedadressen.

Når vi forelegger Facebooks skandinaviske representant de mange reaksjonene, og muligheten for at de muligens burde vurdere en unnskyldning til de som eventuelt føler seg krenket av denne uvarslede inngripen i deres egen profil, velger de å ikke svare.

Her finner du oppskriften på hvordan du endrer tilbake til din opprinnelige e-post-adresse.