Den kjente amerikanske milliardæren Donald Trump vet mange måter å tjene penger på.

Da et lukusboligprosjekt i Baja California i Mexico ble igangsatt i 2006, leide Trump ut navnet sitt til prosjektet. For det fikk Trump 500.000 dollar, rundt 2,9 millioner norske kroner med dagens kurs. Dermed fikk luksusanlegget navnet «Trump Ocean Resort», skriver Los Angeles Times.

Trump har gjennom årene tjent seg søkkrik på utbygging av eiendom og kasinoer. Sist er han kjent fra tv-programmet «The apprentice», som også er sendt på norske tv-kanaler.

Luksusanlegget i Mexico skulle blant annet tilby svømmebasseng, tennisbane, sjøutsikt og restauranter til sine beboere. Trump ble brukt til å markedsføre byggeprosjektet. Så kom finanskrisen i 2008, og idyllen brast.

Saksøkte Donald Trump

De som var ansvarlig for finansieringen av byggingen, trakk seg. Luksusprosjektet kollapset, og de 190 kjøperne sto uten leilighet. Depositumet på 22 millioner dollar som de sammen hadde betalt inn, var tapt. Det tilsvarer 126 millioner norske kroner, med dagen kurs.

Kjøperne, som for det meste er innbyggere i Sør-California, gikk dermed til søksmål mot utbyggerne, inkludert Donald Trump.

Forlik på 54 mill.

Ifølge Los Angeles Times uttalte Trump til The Times denne uken at «Vi bygget det ikke, vi utviklet det ikke, vi solgte det ikke». Han mener han ikke er ansvarlig for prosjektet som gikk dukken, noe motparten er uenig i. De påpeker at i markedsføringsmaterialet som ble laget, fremsto Trump som utbyggeren.

Saken havnet i retten, og nylig ble det inngått et forlik mellom boligkjøperne og en av utbyggerne. Kjøperne får nå tilbake 7,5 millioner dollar, tilsvarende 54 millioner norske kroner, av det totale depositumet på 22 millioner dollar.

Gir seg ikke

Donald Trump prøvde å forhindre forliket fordi han mente utbyggeren skulle dekke hele tapet, ikke kun éntredjedel av summen. Trump mener at han selv ikke kan stilles økonomisk til ansvar for det som skjedde.

Den ene advokaten til saksøkerne, Bart Ring, uttalte i etterkant at «Gruppen er veldig fornøyd med å få tilbake én tredjedel av depositumet, men de stopper ikke her. Vi er fortsatt meget sikre på at kjøperne til slutt vil få igjen hver eneste dollar de tapte på dette prosjektet fra alle de ansvarlige parter, inkludert Donald Trump".

Donald Trump planlegger selv å saksøke utbyggerne i Los Angeles. Han har tidligere saksøkt utbyggerne i New York i 2009, men saken ble droppet tidligere i år.