Det politiske kaoset i kjølvannet av valget i Hellas har ført til at det nå blir utlyst nyvalg 17. juni, etter at partiene ikke klarte å bli enige om en styringsdyktig regjeringskoalisjon.

Enorm kostnad

Det har ført til en ny og forsterket frykt for at det gjeldstyngede og økonomisk kriserammede landet skal forlate eurosamarbeidet. Det kan isåfall få enorme konsekvenser for resten av eurosonen, viser en utregning gjennomført av det London-baserte analyseselskapet Centre for Economic and Business Research (CEBR)

— Det vil være slutten på euroen i sin nåværende form, slår Doug McWilliams i CEBR fast overfor The Guardian.

Ifølge CEBR kan det verste scenarioet, hvor Hellas på en dramatisk måte forsvinner ut av eurosamarbeidet, komme til å koste eurosonen 6000 milliarder kroner, eller seks billioner. Det tilsvarer fem prosent av samlet bruttonasjonalprodukt i de 17 landene.

Cameron vil sikre britisk økonomi

Storbritannias statsminister David Cameron advarer nå mot det som er i ferd med å skje. Han sier at euroområdet er i ferd med å «rive seg selv i stykker - uten noen åpenbar løsning».

Han varsler nå at Storbritannia nå vil iverksette tiltak for å hindre at landet, som står utenfor eurosonen, blir skadelidende av det som skjer.

— Uansett hvilken løsning som blir valgt, så er jeg forberedt på å gjøre alt som er nødvendig for å beskytte landet og sikre vårt økonomiske og finansielle system, sa Cameron i en tale i Manchester onsdag.

Storbritannias statsminister David Cameron siter han vil gjøre det han kan for å skjerme landet fra problemene i eurosonen.
AP/CARL COURT

Situasjonen i Hellas har gått fra vondt til verre i kjølvannet av valget 6.mai, der rasende innbyggere proteststemte frem partier ytterst på høyre— og venstrevingene av det politiske spekteret. Den greske presidenten, som kun har en konstitusjonell rolle i landet, sier at frykten i landet er i ferd med å utvikle seg til panikk.

Grekere tømmer bankkontoene

Tall fra sentralbanken i Hellas viser at pengene forsvinner fra landets banker i et rasende tempo. I løpet av én uke etter valget ble greske bankkontoer tømt for rundt 30 milliarder kroner.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har gjort det klart overfor greske myndigheter at de forventer at landet bruker deler av kriselånet det har fått utbetalt til å sikre banksektoren.

Den forverrede situasjonen i Hellas har også spredt seg til andre gjeldstyngede land i Europa. Statsrentene til Spania, Italia og Portugal har steget kraftig, og Spanias statsminister Mariano Rajoy sa i en tale til landets parlament at lånekostnadene er i ferd med å nå det han omtalte som «astronomiske nivåer».