Departementet kaller inn partene i oljekonflikten

Partene i konflikten i oljesektoren er innkalt til møte hos arbeidsministeren fredag klokken 18.

Publisert Publisert

Departementet kaller inn partene i oljekonflikten. Dermed blir det trolig tvungen lønnsnemnd. Foto: Marit Hommedal

  • Horjen Bolghaug
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) informerte fredag ettermiddag om at partene er innkalt til møte. Dette skjer etter at Oljeindustriens Landsforening (OLF) meldte at de ville stanse all produksjon på norsk sokkel som et svar på den pågående streiken blant oljearbeiderne. Fagforeningene tok ut til sammen 708 medlemmer på norsk sokkel i streik etter at meklingen ikke førte fram 22. og 23. juni.

— Det eneste vi vet, er at vi er blitt bedt om å møte opp klokken seks i kveld, sier forbundslederorbundsleder i SAFE, Hilde-Marit Rysset, bare timer før møtet med Arbeidsministeren. Hun representerer ett av fagforbundene som har gått ut i streik.

Forbundslederen mener det er én av to ting som vil skje.

-Enten blir det tvungen lønnsnemd, eller så blir partene bedt om å gå tilbake til forhandlingsbordet, mener hun.

-Hvilket av de to utfallene er mest sannsynlig?

- Jeg tror ikke at tvungen lønnsnemd vil bli brukt. Med tanke på hva som har blitt sagt før, virker det som om Arbeidsministeren heller vil be oss om å fortsette forhandlingene, mener hun.

Les også

Statoil: - Ønsker snarlig løsning på konflikten

Den andre parten, Oljeindustriens Landsforening (OLF), er ikke like klare i sine uttalelser.

-Jeg ønsker ikke å spekulere i hva som kommer til å skje i kveld. Alt kan skje når arbeidsministeren kaller oss inn til møte, sier Gro Brækken, Administrerende direktør i OLF, til Aftenposten.

Krangler om pensjon

Les også

Stanser norsk oljeproduksjon neste uke

Pensjonsordninger står sentralt i konflikten mellom arbeidstakerne og arbeidsgiverne.Arbeidsgiverne varslet torsdag lockout for å få slutt på sokkelstreiken. Det ville innebære at all produksjon av olje og gass ville bli stanset fra natt til tirsdag neste uke.

– Vi har ikke noe annet virkemiddel for å få slutt på streiken. Derfor varsler vi lockout i et forsøk på å framprovosere en forhandlingsløsning, sa informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i Oljeindustriens Landsforening til NTB.Det har vært ventet at regjeringen ville gripe inn med tvungen lønnsnemnd med henvisning til at tungtveiende samfunnsmessige interesser står på spill.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Baker Hughes er i streik