— Usikkerheten er nå så ekstrem at investorene er beredt til å betale for å kjøpe danske gjeldspapirer, skriver den danske avisen Børsen.

Både den spanske og den danske stat gjennomførte i går låneauksjoner.

Rømmer fra Sør-Europa

Mens den spanske lånerenten skjøt i været fra 2,98 til 5,07 prosent for ettårige lån, fikk den danske staten overtegnet auksjonen over toårige lån med en rente på minus 0,08 prosent etter fratrekk for antatt prisstigning.

— Dette er første gangen at renten er negativ i en auksjon over statsobligasjoner, sier Ove Sten Jensen som er sjef for obligasjonshandelen i den danske sentralbank, til nyhetsbyrået Reuters.

Renten på toårige danske statslån som daglig handles i de internasjonale finansmarkedene, har vært negativ i noen tid.

Internasjonale kapitalforvaltere rømmer fra utrygge søreuropeiske euroland til «nødhavner» utenfor eurosonen hvor de er helt sikre på å få tilbake pengene de låner ut, påpeker analytikeren Jacob Skinhøj i Nordea.

Sterk dansk krone

Det er bare Danmark og Sveits som er i stand til å få betaling fra långivere som vil selge lån til dem.

Kapitalstrømmen til Danmark har ført til press på danske kroner. Den danske sentralbanken har to ganger den siste måneden satt ned styringsrenten til rekordlave 0,45 prosent. Den politiske avklaringen i Hellas etter valget søndag har ikke dempet frykten for Spania kan bli det fjerde eurolandet som må reddes med en krisepakke fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Eurolandene har allerede gitt løfter om kriselån på rundt 100 milliarder euro (750 mrd. kr) til tapsutsatte spanske banker, men det har ikke dempet spekulasjonene i finansmarkedene.

Spania er hardt presset

Renten på spanske tiårige statslån som handles i annenhåndsmarkedene, er de siste dagene drevet opp til rekordhøyt nivå over 7 prosent. I går ettermiddag falt renten noe tilbake.

En lånerente på 7 prosent blir i finansmarkedene sett på som en «smertegrense» før et euroland må be om krisehjelp. Hellas, Irland og Portugal kastet inn håndkleet og ba om slik hjelp fra EU/IMF i 2010 og 2011.

Hovedtema på G20-møtet

Eurokrisen dominerte også drøftelsene på G20-møtet mellom verdens toppledere som ble avsluttet i Los Cabos i Mexico i natt (norsk tid).

USAs president Barack Obama hadde samtaler med Tysklands kansler Angela Merkel. Obama frykter at en forverring av den økonomiske krisen i Europa kan true hans gjenvalg til høsten.

— De to lederne ble enige om å samarbeide tett for å samle støtte for det som må gjøres i Europa og resten av verden for å stabilisere situasjonen og skape vekst og arbeidsplasser, sa Obamas talsmann Jay Carney etter møtet.