Les også:

En av de første oppgavene president Barack Obama kommer til å kaste seg over når han nå er tilbake i Washington etter en lang juleferie på Hawaii, er å utnevne sin nye økonomiske rådgiver, lederen for The National Economic Council. Trolig blir utnevnelsen foretatt denne uken.

Helt siden presidentvalgkampen har akademikeren Larry Summers (56) vært president Barack Obamas viktigste økonomiske rådgiver. I september i fjor varslet han at han ville tilbake til Harvard-universitetet.

Ifølge kilder på innsiden som snakker anonymt med amerikanske medier, jakter Obama og kretsen rundt ham på en bedre lagspiller enn Summers.

Obamas medarbeidere i Det hvite hus har skyldt på den hektiske innspurten i Kongressen i fjor høst når de har forklart hvorfor Summers etterfølger ennå ikke er på plass.

Kompromiss

Hvem som får jobben, vil avspeile seg i det som kommer til å bli Obama-administrasjonens nye linje.

En kompliserende faktor, sett med presidentens øyne, er det republikanske flertallet i Representantenes hus. Det kommer til å kreve folk som kan forhandle med republikanerne uten å hisse opp det demokratiske baklandet mer enn nødvendig. Skatteforliket med republikanerne i desember høstet storm i Obamas eget parti.

President Obama har også et noe trøblete forhold til deler av næringslivet, særlig finanssektoren. Han har kritisert grådighetskulturen og vedtatt nye retningslinjer for finanssektoren.

Roger Altman (65)er en kandidat som kommer fra finansnæringen. I likhet med Summers jobbet han i finansdepartementet under daværende president Bill Clinton.

I den økonomiske politikken skjeler Obama mer og mer til den suksessen Clinton hadde. Det er påtagende hvordan Clinton-folkenes innflytelse øker i Obama-administrasjonen – ikke minst hvordan Bill Clinton selv er blitt mer sentral.

Gene Sperling (52)er en økonomisk hauk, som ikke minst er opptatt av budsjettbalanse og med fartstid tett til finanssektoren.

Det kan også tenkes at Obama ikke går så langt for å finne arvtageren. Han var også Hillary Clintons økonomiske rådgiver i valgkampen mot Obama foran presidentvalget i 2008.

Jason Furman (50)var Summers nestkommanderende som økonomisk rådgiver, og han er et hett navn i spekulasjonene. Både han og Altman regnes som insidere med kjennskap til den økonomiske tenkningen som har preget kretsen rundt presidenten. Men uten at det behøver å være en fordel om målet er at det skal tennes nytt håp.

Rick Levin (63)er rektor ved det prestisjetunge Yale-universitetet. Hvis Obama nok en gang velger å hente sine nye rådgiver fra det akademiske miljøet, kan Levin være aktuell kandidat. Han er en person som ansees for å være bra på å samle tråder og presentere alternativer for presidenten.

Ledigheten

Fredag kommer de nye ledighetstallene for desember. I november toppet de med 9,8 prosent registrerte arbeidsløse. Kampen mot ledigheten blir den nye økonomiske rådgiverens jobb nummer én.

De fleste synes å være enig om er at valget av rådgiver vil si noe om den politiske linjen som presidenten vil legge seg på de to siste årene av hans første presidentperiode –en politikk som blir avgjørende for hans muligheter til å bli gjenvalgt.