Les også:

Brann som oppstår ved at pizza blir gjenglemt i ovnen, kaffetrakteren står på tomgang og kjeler tørrkoker på komfyren er ikke ukjent.

Når det gjelder dødsbranner i Norge, er tørrkoking en av hovedårsakene til brannene.

Nå kommer et nytt borettslag med en sikkerhetspakke for alle leilighetene, som innebærer at risikoen for brann, vannskader og innbrudd skal reduseres.

Slår av elektrisiteten

Sikkerhetspakken som blir standard på nye Årvoll Senter borettslag, har teknologi som sikrer at branner ikke oppstår som følge av feil eller fordi at noen glemmer å slå av et elektrisk apparat etter bruk. Dersom uhellet er ute kuttes elektrisiteten automatisk.

Det samme gjelder i tilfelle vannlekkasje skulle oppstå. Leilighetene vil ha en vannstoppfunksjon som garantert forhindrer lekkasje.

Vanninntaket til boligen er stengt så lenge det ikke er i bruk, og ved det minste drypp fra et skadet rør stenges vannet permanent.

Boks i hver leilighet

— Hver enkelt leilighet har en boks i garderobeskapet, en «hjerne» som tenker for hver leilighet. Denne tar imot signaler fra følere i leilighetens komfyr, vannrør, inngangsdør og vinduer, sier HMS-rådgiver Eirin Rørmark i boligbyggelaget Usbl.

Følere i dør og vinduer gjør at man kan bevege seg innendørs selv om alarmen er på.

Alarmen kan aktiviseres fra gang eller soverom og kan knyttes direkte til vaktselskap.

— Hver enkelt beboer kan programmere innstillingene på sin boks etter ønske. De som har badekar i stedet for dusj, kan for eksempel plotte inn hvor mange liter badekaret tar, og legge inn en sperre hvis vannet renner lenger enn det, sier Rørmark.

Hun sier dette også er en stor fordel for forsikringsselskapene, da alle hendelser blir loggført gjennom dette systemet, slik at de kan se hva som har skjedd og når.

Reduserte felleskostnader

Leilighetene på Årvoll styres av en sentral som overvåker husalarm og vann- og elektrisitetsstopp.

— Dersom skade oppstår eller er i ferd med å oppstå, sørger sentralen for å gi beskjed til riktig kilde slik at skade begrenses eller unngås, sier Vera Houck som er prosjektdirektør i Usbl.

Hun sier at disse sikkerhetstiltakene gjør at borettslagets forsikringskostnader reduseres med 40 prosent, noe som kommer beboerne til gode med lavere felleskostnader.

Etter det Usbl kjenner til er de først i landet med en slik sikkerhetsløsning.

Årvoll Senter borettslag har byggestart i oktober, og vil etter planen være innflyttingsklart i påsken 2013.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook