Det republikanske partiet har etter sterkt press sagt seg villig til å akseptere en viss økning i marginalskatten for dem som tjener mer enn én million dollar – 5,6 millioner kroner – i året, melder Politico og andre amerikanske medier.

Det er ikke godt nok for president Barack Obama og demokratene, som forlanger skatteøkning for de to prosent rikeste i landet, det vil si alle husholdninger med mer enn 250000 dollar – 1,4 millioner kroner – i året.

Avstanden er altså fortsatt stor, men ikke fullt så fastlåst som den har virket gjennom mange ukers slagveksling i amerikansk politikk.

Kamphanene

Hovedpersonene i budsjettforhandlingene er president Obama og John Boehner, republikanernes flertallsleder i Representantenes hus. De hadde torsdag en lengre samtale på tomannshånd i Det hvite hus, og en ny telefonsamtale fredag.

Det er anonyme kilder nær Boehner som har lekket opplysningene om at republikanerne kan frafalle sin absolutte motstand mot enhver skatteøkning. De fleste av partiets kongressrepresentanter har undertegnet løfte om aldri å bidra til sette opp skattene, og de settes under vedvarende press fra Tea Party-aktivister og andre på partiets høyreside.

Boehner setter som en klar forutsetning at skatteøkningene kombineres med vesentlig kraftigere budsjettkutt, særlig i de offentlige utgiftene til helsevesenet, enn hva demokratene hittil har foreslått.

Nær budsjettstupet

Begge parter kjemper på kanten av «the fiscal cliff» – budsjettstupet. Oppnås det ingen enighet om skatteopplegget, inntrer fra årsskiftet automatisk skatteøkninger for alle amerikanere, samt betydelige kutt i offentlige utgifter.

«The fiscal cliiff» er en lov om budsjettkontroll som ble vedtatt av Kongressen i fjor. Loven innebærer kutt på tilsammen 984 milliarder dollar (5900 milliarder kroner) frem til 2021. Regnet på årsbasis blir kuttene på 109,3 milliarder kroner, skriver E24.