For fire år siden reagerte folk i mange land med entusiasme på valget av Amerikas første svarte president: Det var en bekreftelse av Den amerikanske drømmen og utsiktene til nye muligheter etter Bush-årene.

Idet folk over hele verden så valgresultatene strømme inn i går, var det mye mer likegyldighet enn entusiasme å spore. Selv om Obama stadig nyter bred folkelig støtte i verden, har hans første periode som president etterlatt mange med en følelse av at USA er blitt en fjernere makt med mindre evne til å påvirke det som skjer i verden.

Sviktet Afrika

Ingen steder er stemningsskiftet mer synlig enn i Obamas andre fedreland Kenya, som ble grepet av en ren Obama-mani i 2008. Hovedstaden Nairobi var den gang tapetsert med Obama-portretter.

Selv om han fremdeles var favoritten under årets USA-valg blant kenyanere, er det en utbredt skuffelse over at den første amerikansk president av afrikansk opprinnelse i det store og hele har neglisjert kontinentet.

- Obama fikk status som en halvgud i det meste av Afrika, men så inntraff skuffelsen, skriver Charles Onyango-Obbo i den respekterte avisen Daily Nation i Nairobi.

Følelsen er lignende i Mexico, der mange uttalte frustrasjon over at hverken Obama eller Mitt Romney har tatt fatt i viktige bilaterale forhold som handel, immigrasjon, smugling eller de 60 000 mexicanerne som er blitt drept i narkovolden som herjer.

- I den siste TV-debatten uttrykte de to kandidatene sorg over de 30 000 som er drept i Syria, men ikke et ord om den menneskelige tragedie her i nabolandet, sier professor Sergio Aguayo.

Likegyldige arabere

I den arabiske delen av Midtøsten er det en følelse av at USA stort sett har vært fraværende under Obamas første periode.

- For Egypt spiller det ikke så stor rolle hvem som vant, sier Abdo Deif. Han jobber i kassen i et supermarked i Kairo. Her er folk akkurat nå mer opptatt av egne problemer med vann, brød og gass enn USAs valg.

Libya er unntaket til denne likegyldigheten. Trass i angrepet som drepte USAs ambassadør i Benghazi, er amerikanere mer populære i Libya enn ellers i Midtøsten på grunn av støtten til revolusjonen i fjor.

- Personlig elsker jeg Obama, sier Tarek Ali, som handler med gull i Tripoli.

Også i Europa var Obama den store favoritten. I Tyskland sa selv svært høyreorienterte politikere privat at de håpet på gjenvalg for den demokratiske presidenten. Men tyskerne har sett mange håp bli slukket under Obama, som for eksempel at han har vendt seg mot landene i Asia og Stillehavsregionen på jakt etter nye forretningspartnere. Nå ser de på USA som en falmende supermakt, og mange venter at landet vil fortsette det de ser som en tilbaketrekning fra den internasjonale scene under Obamas andre periode.

Norsk enerett: Aftenposten