Ifølge informerte kilder Aftenposten har vært kontakt med, sitter konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor foreløpig trygt i stolen. Grunnen til det er at selskapet nå trenger ledelse og ro for å komme best mulig ut av problemene som nå har oppstått i India.

— Det skjer ikke noe akkurat nå, men det kan være en diskusjon på sikt, sier en av kildene Aftenposten har snakket med.

— Akkurat nå er vi først og fremst opptatt av å trygge verdiene, sier en annen kilde.

Torsdagens melding om at indisk høyesterett trekker tilbake i alt 122 mobillisenser på grunn av feilaktig tildeling og mulig korrupsjon, slo ned i Telenors hovedkvarter som en bombe. 22 av disse lisensene fikk Telenor tilgang til i 2008 da de kjøpte deler av selskapet Unitech. Dagen kjøpet ble annonsert, falt aksjekursen med 26 prosent.

Næringsminister Trond Giske ble i går kveld spurt av TV 2 om tilliten til Telenor-styret fortsatt er til stede.

— Det får vi evaluere når ting har lagt seg, sier Giske.

Korrupsjonsanklager i 2008

Indisk presse begynte å skrive om mulig korrupsjons rundt lisensene i 2008, uten at det stoppet Telenors satsing.

- Det vi undersøkte i 2008, var basert på medias skriverier og rykter. Vi gjorde grundige undersøkelser rundt dette, sier Telenors Asia-sjef Sigve Brekke.

Han vil ikke gå inn på hvilke garantier Telenor har gitt staten, som eier 54 prosent av aksjene, for at korrupsjonsanklagene er feilaktige.

I 2010 ble korrupsjonsanklager igjen rettet Telenors partner Unitech. En av Unitechs direktører er nå tiltalt sammen med landets tidligere teleminister og flere andre byråkrater og næringslivsledere. Før Telenor kjøpte seg inn, skal Unitech-ledelsen skal ha sikret seg mobillisenser til en billig penge.

— Vi undersøkte nøye hvordan lisensene ble tildelt, og det var ingen grunn til å stille spørsmål ved dette, sier Brekke, som presiserer at foreløpig er ingen dømt for korrupsjon.

Etterlyser informasjon

I Stortingets næringskomité ønsker ikke medlemmene som Aftenposten har snakket med, å si noe om tilliten til ledelsen og styret i Telenor.

— Det må de rette formelle organer ta seg av, sier SVs Alf Egil Holmelid, og sikter til næringsministeren som står som formell eier av Telenor.

Flere trekker frem at dette kan bli et tema i høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om statlig eierskap, der Trond Giske skal møte.

— Det er et sentralt spørsmål hvor mye informasjon regjeringen har fått. Jeg legger til grunn at korrupsjonsmistanker knyttet til lisensene i India har vært et tema på de dialogmøtene som har vært mellom Telenor og eieren, sier Høyres Svein Flåtten i næringskomiteen.

Trå varsomt

Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik sier at Trond Giske må være forsiktig med å hjelpe Telenor.

— Hvis statsråden skal hjelpe et selskap hvor datterselskapet er involvert i korrupsjon, må han trå ytterst varsomt, sier Nesvik. Også han etterlyser mer informasjon om hva Telenor har sagt til sin største eier.

— Her er det viktig å få vite hva statsråden har vist.

I går foretok Telenor en nedskrivning på 4,2 milliarder kroner knyttet til selskapet i India – en ren regnskapsteknisk operasjon, ifølge Telenor.

sverre.stenseng@aftenposten.no

gunhild@aftenposten.no

marita.valvik@aftenposten.no