«Hei! Er 25 år gammel og sint på meg sjølv. Har en bachelor jeg ikke vet helt hva jeg skal bruke til og tviler sterkt på at jeg kommer til å bruke den i jobbsammenheng. Så jeg må og vil studere mer og noe annet.»

Det skriver en av våre lesere, Albert, til Aftenpostens jobbekspertspalte. Vedkommende fortsetter:

«Problemet er bare at jeg ikke har noen drømmer... Ikke noe «calling». Vet ikke hva jeg skal gjøre? Vet utmerket godt at det er noe bare jeg kan finne ut. Har prøvd sterkt å finne ut hva jeg kan og vil bli, uten resultat. Hjelp!»

Mette Manus er en av Aftenpostens ti jobbeksperter. Disse svarer på spørsmål om blant annet arbeidsliv, rettigheter, pensjon, karriere, personalspørsmål, rekruttering, uføretrygd og oppsigelse. Du finner dem her.

Manus er leder i Manus Motivation Group. Hun har lang erfaring som karriereveileder og coach, og svarer på spørsmål innenfor temaene utdanning og karrierevalg.

Hvilke interesser hadde du som barn?

På spørsmålet fra Albert svarer hun følgende:

«Hei Albert. Du er ikke den eneste som ikke føler du har fått «calling», men noen drømmer har du sikkert. Tenk gjennom hva du likte som liten og yngre. Hvilke interesser hadde du? Hvilke fag likte du best? Tok du et studium innenfor dine interesser? Og hvilke likte du best av fagene du studerte? Kan du forestille deg selv i en jobb? I så fall hva slags type?»

Hun fortsetter:

«Du vet om du er teknisk, praktisk, omsorgsfull, serviceinnstilt, kremmer, selger, kunstnerisk, planlegger eller formidler. Hva er dine sterke sider? Hvilke er dine ressurser?»

«Ta en interessetest, snakk med en karriereveileder, studér studiemulighetene også fra den utdanningen du har tatt. Du har mange valg og muligheter. Kanskje er det lurt å jobbe et år for å bli mer bevisst.»

Er du enig i rådene? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!