I slutten av juni lå oljeprisen like under 115 dollar fatet, og Statoil-kursen nådde sin topp for året på 194,80 kroner.

Med andre ord hadde Statoil en markedsverdi på 621 mrd. kroner (aksjekurs ganger antall aksjer i selskapet).

I høst har både oljeprisen og aksjekursen til selskapet falt jevnt og trutt. Siden Opec-møtet på torsdag, som endte med at det ikke ble innført noen kutt i oljeproduksjonen fra medlemslandene, har farten nedover bare økt.

LES OGSÅ:

Var forberedt

Fredag kveld var oljeprisen på 71 dollar fatet, og Statoils aksjekurs endte på 132,50 kroner. Da hadde aksjen falt 7,3 prosent på ukens siste handelsdag. Det gir Statoil en markedsverdi på 422,5 mrd. kroner, altså 199 mrd. kroner lavere enn sommerens toppnotering.

Ifølge NTB mener finansdirektør i selskapet, Torgrim Reitan, at Statoil var godt forberedt på fredagens situasjon.

— Vi er i et marked med store svingninger. Hendelser som vi har sett i dag er ikke uvanlige, men kommer brått på når de først inntreffer. I løpet av de 15 siste årene har vi hatt oljepriser fra 17 til 147 dollar pr. fat, så dette er noe vi er forberedt på. Vi er i en sterk, finansiell posisjon, sier Reitan til NTB.

LES OGSÅ:

— Fortsatt attraktiv sektor

Finansdirektøren mener det er for tidlig å si hva slags effekt aksjefallet vil ha.

— Virkningen av den konkrete aksjekursen er noe andre får kommentere, men vi er selvfølgelig et selskap som er påvirket av oljeprisene, fortsetter Reitan og legger til at olje- og energisektoren fortsatt vil være attraktiv på lang sikt, sier han til NTB.

LES OGSÅ:

Overrasket over fallet

Til tross for at finansdirektøren fortsatt har troen på sektoren, er det ikke til å komme unna at et fall på over 7 prosent på en dag er dramatisk.

— At Statoilaksjen faller med nesten ti prosent i løpet av en dag hører virkelig til sjeldenhetene, sier partner i Holbergfondene, Gunnar Torgersen.

Han er overrasket over fallet.

— Til tross for oljeprisfallet vi har hatt i høst, har Oslo Børs likevel holdt seg nokså godt. Derfor er det overraskende at et fall i oljeprisen på bare tre- fire dollar fatet, etter OPEC-møtet i går, gir en så sterk reaksjon på Statoil-aksjen og de øvrige oljeaksjene på børsen, sier han.

LES OGSÅ:

Fortsatt tro på bedring

Gunnar Torgersen i Holbergfondene mener det er grunn til å merke seg at selv om sportsprisen på olje nå er på 71 dollar fatet, så er prisene for levering av råolje et par år frem i tid likevel på over 80 dollar fatet.

— Ser vi på oljeprisene for levering i 2019, er de nå omtrent like høye som de var for ett år siden da spotprisen på råolje var 110 dollar fatet, sier han.

Han mener at oljeprisen rett og sett er uforutsigbar og at det stort sett er bortkastet å spå noe om denne prisen.

— Men vi må forholde oss til oljeprisen, for den betyr svært mye for norsk økonomi. Og blir prisen liggende på dagens nivå kan det rett og slett bety at gulladeren for norsk økonomi er forbi, sier Torgersen.

LES OGSÅ: