François Hollande ble møtt av titusener av jublende tilhengere da han kom til den ikoniske Bastilleplassen i Paris for å holde seierstale natt til mandag. Han lå da an til å vinne presidentvalget med 51,7 prosent av stemmene, Sosialistenes første seier i presidentvalget siden François Mitterrand ble gjenvalgt i 1988.

Noe stort er i gjære, sa Hollande til folkemengden i Paris.

— Dere er mye mer enn et folk som ønsker forandring. Dere er allerede en bevegelse som er i ferd med å reise seg i hele Europa, kanskje i hele verden, sa han.

Stoltenberg positiv

I valgkampen har Hollande hatt som et hovedbudskap at budsjettkutt ikke er nok til å løse problemene i eurosonen. Også tiltak som fremmer vekst, må til. Hollande krever derfor en reforhandling av eurolandenes finanspakt fra i fjor.

Og allerede får Hollande støtte hos andre europeiske ledere, deriblant hos statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

— Vi har en arbeidsledighetskrise i Europa. Stadig flere erkjenner at vi ikke bare kan spare oss ut av krisen. Det er behov for budsjettbalanse, men også for vekst, og flere og flere erkjenner dette, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren mener det franske valget er viktig for Norge ettersom Frankrike spiller en avgjørende rolle for den økonomiske utviklingen i Europa.

Må overbevise Merkel

For Hollande vil det nå bli helt nødvendig å komme til enighet med Tysklands statsminister Angela Merkel om balansen mellom budsjettdisiplin og tiltak for å stimulere til sysselsetting og økonomisk vekst.

Tyskland har stått hardt på at budsjettdisiplinen må komme først, men Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sa søndag at han var sikker på at Frankrike og Tyskland ville klare å nå en avtale.

— Vi vil samarbeide om en vekstpakt, sa han.

I Brussel sa EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso at han hadde tiltro til Hollande.

— Vi har helt klart et felles mål: å få den europeiske økonomien i gang igjen for å skape varig vekst, sa han.

Økonomisk krise

Men om andre land viser velvilje, har Hollande nok av problemer å stri med på hjemmebane. Oppgavene står i kø, påpeker eksperter.

— Det som venter i 2012, med en statsgjeld på 90 prosent av brutto nasjonalprodukt, er en drastisk sparepakke. Spørsmålet er hvem som skal bære denne byrden. Det har vært kjernen i valgkampen, sier Frankrike-kjenner Franck Orban.

Hollande må også vise at han kan takle den stadig stigende arbeidsledigheten i Frankrike, påpeker han.

Ifølge Vincent Martigny, som underviser i fransk politikk ved Sciences Po i Paris, er Hollande klar over at store utfordringer er i vente.

— Den økonomiske situasjonen er veldig vanskelig, og hans hovedutfordring ligger definitivt på dette området, sier han.

Ny dimensjon

Hollande erkjenner selv at tunge løft må til, og han lover at han umiddelbart vil sette i gang arbeidet.

— Min misjon er å gi det europeiske prosjektet en dimensjon av vekst, arbeid og håp, både på kort og lang sikt, sa han søndag kveld.

Hollande overtar som president innen den 16. april. Han blir Frankrikes første sosialistiske president siden François Mitterrand. (©NTB)