En av fire spanjoler er nå uten jobb. Arbeidsledigheten er på det høyeste nivået siden registreringen begynte i 1996.

— Tallene er fryktelige for alle og fryktelig for regjeringen. Spania er i en krise av enorme proporsjoner, sier utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo, ifølge Reuters.

Spania er nå i sin andre resesjon på tre år og tilbake i sentrum av gjeldskrisen i eurosonen.

Totalt er nå 5.639.500 personer uten jobb i Spania, ifølge tall fra det offisielle statistikkbyrået Ine. Spania er eurosonens fjerde største økonomi og gikk inn i resesjon i første kvartal av 2012. Det vil si negativ vekst i minst to kvartaler på rad.

Råtne banker

Spania hadde allerede før fredagens nye tall noen av de høyeste arbeidsledighetstallene i verden, og i årets tre første måneder ble ytterligere 365.900 jobber borte. Millioner av ansatte har mistet jobbene etter at eiendomsboblen sprakk i 2008.

De nye ledighetstallene kom bare timer etter at Spanias kredittverdighet ble nedgradert av Standard & Poor's.— Vi tror i motsetning til tidligere at budsjettkurven i Spania vil forverres som følge av resesjon, heter det i begrunnelsen for å nedjustere kredittratingen fra A til BBB+ ifølge AFP.

— På samme tid ser vi økende sannsynlighet for at den spanske regjeringen vil måtte bidra med mer økonomisk støtte til banksektoren.

Ikke siste

Nedgraderingen og ledighetstallene førte til røde tall på den spanske børsen fredag og høyere rente på landets lån.

- Dette er ikke den siste nedgraderingen av Spanias kredittverdighet. Det er ikke et spørsmål om, men når ECB vil hjelpe Spania ytterligere, sier sjef for tenketanken Re-define, Sony Kapoor.

— Nedgraderingen øker også risikoen betydelig for at de spanske bankene må ha europeisk støtte, legger han til.

Satsminister Mariano Rajoy og hans konservative regjering har iverksatt en rekke harde innstrammingstiltak i forsøk på å komme krisen til livs.

Kveler vekst

Rajoy sier han er fast bestemt på å gjennomføre de beintøffe sparetiltakene, trass i at de i første omgang er med på å kvele økonomisk vekst. Regjeringen håper resultatene av reformene av arbeidslivet, som blant annet gjør det enklere å sparke og ansette folk, vil slå inn neste år.

Innsparingene skal hindre at Spania lider samme skjebne som Hellas og Portugal, som er avhengig av krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).Men stadig flere økonomer både i og utenfor Spania mener innstrammingene er så harde at de ødelegger mulighetene for økonomisk vekst framfor å fremme det.

Vekstpakt

Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi ber nå om en plan for økt økonomisk vekst i eurosonen. Dette er noe også den franske presidentkandidaten François Hollande snakker varmt om.

Hollande insisterer på at innstrammingspolitikken særlig Tyskland presser gjennom i eurosonen, ikke er tilstrekkelig. Han vil reforhandle finanspakten om strengere budsjettkontroll, for å få inn tiltak for vekst.

Torsdag antydet EU-president Herman Van Rompuy at han kan komme til å kalle inn EUs stats— og regjeringssjefer til et ekstraordinært toppmøte om veksttiltak i slutten av mai.

(©NTB)