De gjør det én av fire har sagt de vil gjøre i en undersøkelse gjennomført av eiendomsmeglerkjeden Terra, å flytte ut av Stor-Oslo hvor de får mer bolig for pengene.

Leiligheten på Skøyen på 46 kvadratmeter er blitt for liten, og ble solgt for 200.000 kroner over prisantydning og 50.000 pr. kvadratmeter i et vårhett marked. Nå leter de etter drømmebolig med større plass og gress utenfor døren.

Oslo for dyrt

— Vi kan ikke kjøpe større bolig til 50000 kroner pr. kvadratmeter. Det blir for dyrt. Derfor tenker vi på å flytte, sier Linn Hagtvedt.

I første runde leter paret fra Skøyen og nedover mot Tønsberg. I tillegg til boligpris vil nærhet til familien også påvirke stedsvalg. Men foreløpig vet ikke paret hvor de ender. De vil lete i flere himmelretninger.

— Vi tråler Finn hver dag og har blant annet sett på eneboliger i Drammen, sier hun.

Det er eneboliger i prisklassen 2,5 til 2,7 millioner. For den prisen får man nesten ikke et rekkehus i Asker.

Statistikk fra eiendomsbransjen og Econ viser at kvadratmeterprisen for boliger i Drammen ligger på 23.300 kroner, mens gjennomsnittet i Oslo er 38900 kroner. I Bærum må du ut med 37.900 kroner, mens pendling til Moss eller Øvre Romerike vil gi en kvadratmeterpris på 22.800 kroner.

Hageflekk

Familien ønsker en liten hageflekk, men opplever at de konkurrerer med mange i samme situasjon.

Linn Hagtvedt jobber i Oslo sentrum mens samboeren er selvstendig håndverker. De er opptatt av at stedet de flytter til, må ha et godt kollektivtilbud. Det er nødvendig for å få hverdagen til å gå opp med jobbreise og levering og henting i barnehage.

Foreløpig har tilbudet av boliger til salgs vært magert. Linn Hagtvedt håper på større utvalg utover våren. Familien må ut av leiligheten 1. juni, men har sikret seg midlertidig bolig inntil de finner ut hvor de skal flytte.

Mangel på tomter

— Mange ønsker å flytte ut. Vi ser at det er mangel på tomter og at prisene på tomannsboliger og rekkehus i nærheten av Oslo er skyhøye, sier kjedesjef Finn Magnus Hansen i Terra.

Han mener at resultatene av undersøkelsen er med på å sette fingeren på et stort problem, nemlig boligmangelen i Oslo.

— Det er ikke nok gressflekker til alle i byen, og derfor må noen flytte. Utfordringen gjelder særlig for barnefamilier og de under 40 år.

Denne gruppen har et sterkt ønske om hageflekk og større plass å boltre seg på. Dette kan de få i distriktene, men utfordringen er at distriktene ikke klarer å lokke nok mennesker fra storbyene, sier han.

— Kommunene må bli mer modige i sin markedsføring sin, sier han. Undersøkelsen som er gjennomført for Terra Gruppen av Opinion AS, viser at menn i større grad en kvinner synes det er aktuelt å flytte ut av Stor-Oslo.

De under 40 synes det er mer aktuelt enn de over. Folk over 50 år synes i størst grad at det ikke er aktuelt.

Folk med høy utdannelse er mer villige til å flytte enn de som bare har videregående skole, mens de med høy husholdningsinntekt ikke overraskende synes det er uaktuelt å flytte.

— På et sted som Halden kan du få en enebolig et ett mål tomt til 2,5 millioner kroner, eller du kan kjøpe et herskapshus med 20 mål tomt til 5 millioner kroner. I Oslo ser vi at boliger i prisklassen 4 til 7 millioner kroner har de tøffeste budrundene og flest interessenter, sier Hansen.

Han mener det finnes kjempemuligheter i Østfold.

Det kan være kult å bo i Mysen, men det er det ingen som er flinke til å fortelle, mener Hansen.