Meltwater News er en nyhetstjeneste som tilbyr firmaer en klipparkivstjeneste for å sjekke hvilken omtale de får i ulike nyhetskanaler. Norske Jørn Lyseggen er grunnlegger av Meltwater Group, et av Norges største programvareselskaper, med mer enn 700 ansatte i 23 land.

Nå anklager nyhetsbyråkjempen Associated Press (AP) Meltwater for nyhetstyveri, skriver Wall street journal. AP har nyhetsredaksjoner i over 100 land og har 3700 ansatte.

Overrasket

Jørn Lyseggen sier til Aftenposten.no at han er svært overrasket over søksmålet.

— Vi fikk først vite om dette gjennom pressemeldingen AP sendte ut. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at de ikke har hatt kontakt med oss først, sier han.

Søksmålet kom samme dag som Meltwater group vant frem på syv av ni punkter i en lignende sak i Storbritannia mot Newspaper Licensing Association (NLA).

— Det har vært kjent i over en uke at dommen ville falle i går, så det er tydelig at dette er planlagt fra APs side, sier han.

Beskyldes for tyveri

AP skriver i søksmålet at Meltwater på ulovlig vis videreselger innhold som er skapt av nyhetsbyrået og av andre nyhetskilder. Søksmålet er sendt til New York federal court.

- Meltwater News er en parasitt-distribusjon som er en direkte konkurrent av tradisjonelle nyhetskilder uten at de betaler abonnementene som dekker kostnaden ved å skape disse artiklene, sier administrerende direktør i AP, Tom Curley i en pressemelding ifølge Wall street journal.

— Dette har en klar negativ påvirkning på APs fremtidige mulighet for å skape nyhetsartikler av høy kvalitet, sier Curley.

— Meltwater er en blindpassasjer som nyter godt av APs investeringer i å samle og rapportere nyheter, står det videre i pressemeldingen.

Lyseggen sier han ikke kjenner seg igjen i APs beskrivelse av Meltwater.

— Det vi gjør er å videresende linker til saker som allerede ligger ute, presiserer han.

Les mer om Meltwaters svar på AP-søksmålet her.

Vil ha abonnementsavtale

AP har i flere år klaget over internettsider og søkemotorer som videreformidler deres nyhetsstoff. Nyhetsbyrået har blant annet klart å forhandle frem abonnementsavtaler med Google, Yahoo og AOL.

Meltwater News har nektet å inngå en slik avtale, hevder AP. Men dette benektes av Lyseggen.

— Det er ingen i vårt selskap som har vært i kontakt med AP angående en slik avtale. Dette er første gang jeg hører om problemstillingen. Men dette er ikke uvanlig i USA. Ofte fremmer amerikanske selskap aggressive søksmål for å få i gang forhandlinger, sier han.

De siste årene har APs inntjening falt fra 748 millioner dollar i 2008 til 631 millioner dollar i 2010, ifølge wsj.com

Lyseggen vil nå ta kontakt med AP for å komme til en løsning utenfor rettssystemet.

— Vi må snakke sammen. Jeg forventer at vi kommer frem til en løsning, sier han.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook.