Støre: Må forvente høye strømpriser neste år

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at nordmenn må forvente høye strømpriser også det kommende året. Han går inn i jula med en ny krisemåling på 14,6 prosent.

BUNNEN ER NULL: Jonas Gahr Støre møter pressen til oppsummerende pressekonferanse i Statsministerboligen tirsdag formiddag.
Publisert: Publisert:

– Jeg leser målingene. Jeg ønsker at vi skal løfte oss i det nye året. Dette er målinger som ikke bringer glede, sier Støre på sin oppsummerende pressekonferanse tirsdag.

Ap får bare 14,6 prosents oppslutning i Vårt Lands siste partimåling utført av Norstat, mens regjeringspartner Sp lander under sperregrensen. Bare 3,8 prosent av de spurte sier at de ville stemt på finansminister Trygve Slagsvold Vedums parti.

Dette er den dårligste meningsmålingen siden Ap kom i regjering i fjor høst.

Det ville vært Arbeiderpartiets dårligste valgresultat på 116 år, under Aps oppslutning på 15,9 prosent ved valget i 1906. Da var det innført allmenn stemmerett for menn, mens kvinner ennå ikke fikk stemme.

Hadde det vært valg i dag, ville regjeringspartiene - ifølge målingen - også mistet over halvparten av stortingsrepresentantene sine.

Totalt ville Ap og Sp fått 35 stortingsrepresentanter på denne målingen, mens de fikk 76 representanter i fjorårets valg.

– Jeg opplever ikke at Arbeiderpartiet er i krise, sier Støre.

BUNNEN ER NULL: Jonas Gahr Støre møter pressen til oppsummerende pressekonferanse i Statsministerboligen tirsdag formiddag.

Forvent høye priser

Støre sier at han ikke kan love lavere strømpriser det kommende året.

– Vi må forvente fortsatt høye strømpriser. De vil svinge med vær og vind og vær, men være høyere enn vi var vant med før krigen, sa Støre.

Støre har tirsdag formiddag sin oppsummerende pressekonferanse etter nesten ett år med krig i Europa.

Han sa at det er ingenting han heller vil enn å bidra til folks trygghet, men:

– Regjeringen kan ikke løfte Norge ut av verden og krisene ut av Norge, sier Støre.

Regjeringen vil videreføre strømstøtten ut over vinteren. Støre forklarte at med en snittpris i Oslo hittil i desember på 422 øre pr kilowattime, vil forbrukerne betale 121 øre, mens strømstøtten dekker 301 øre.

TALER: Jonas Gahr Støre sier at strømprisene trolig blir høye også neste år.

Blå-blå vinter

Mens regjeringen marsjerer taktfast mot nye bunnoteringer peker pilene mot himmelen for Høyre.

Høyre og Frp får nok en gang rent flertall på en meningsmåling i vinter. Tidligere statsminister Erna Solbergs parti får hele 35,6 prosents oppslutning i målingen, mens Frp får 14,2 prosent.

Totalt får de to partiene ifølge målingen 88 stortingsrepresentanter hvis det var valg i dag.

BLÅ BØLGE: Det er bare blått hav så langt Erna Solberg kan se fra sitt utkikkspunkt på Nesodden-ferja.

– For de med hjerte for Arbeiderpartiet gjør dette vondt å lese, det kan jeg ærlig si, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en epost til Vårt Land.

– Jeg gleder meg over å få en så god tilbakemelding fra velgerne nå, men må jo samtidig få minne om at det er lenge igjen til stortingsvalget, skriver Høyre-leder Erna Solberg til avisen.

Publisert: