Norge fikk et handelsoverskudd på 82 milliarder i oktober

(E24) Både eksport og handelsbalanse er lavere enn tallene fra september.

Publisert: Publisert:

Norges handelsbalanse for oktober var på 82 milliarder kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå som ble publisert tirsdag morgen, skriver E24.

I september var tallet på 122,4 milliarder kroner.

Handelsbalansen viser forholdet mellom verdien på importen til og eksporten fra Norge. Det ble importert varer for 95,4 milliarder kroner i oktober, opp seks prosent fra september i fjor.

Både eksport og handelsbalanse er lavere enn tallene fra september.

Containerraset tiltar: – Aldri sett lignende

Sterk oljepris

Norge eksporterte varer for 173,2 milliarder i oktober. Dette er en oppgang på 10,2 prosent mot samme tid i fjor, men en nedgang på mer 20 prosent fra september.

Prisveksten på olje bidrar fortsatt sterkt til eksportverdien.

Det ble eksportert råolje til 47,2 milliarder kroner i oktober. Detter er en oppgang på 62,7 prosent fra oktober i 2021.

Det ble ført ut 48,3 millioner fat råolje i løpet av oktober. Det er omkring tilsvarende mengde som i fjor.

– Grunnen til prisveksten kommer blant annet av at råoljen hovedsakelig handles i amerikanske dollar, og svekkelsen av kronen i oktober har hatt en positiv innvirkning på oljeprisen målt i norske kroner, sier seksjonssjef i SSB, Therese Vestre, i en pressemelding.

I begynnelsen av oktober vedtok OPEC+ kutt i oljeproduksjonen, noe som også var med på å presse oljeprisen oppover.

Rettelse

I en tidligere versjon av denne saken sto det at det ble eksportert råolje til 173,2 milliarder kroner i oktober og at dette er en oppgang på 99,7 prosent fra oktober i 2021. Det riktige er at det ble eksportert råolje til 47,2 milliarder kroner i oktober. Detter er en oppgang på 62,7 prosent fra oktober i 2021. Feilen ble rettet klokken 15.11 klokken 10.45.

Fulle gasslagre

Det ble eksportert naturgass for 64,8 milliarder kroner forrige måned. Dette er en oppgang på 240,8 prosent siden samme tid i fjor, men rundt 40 prosent mindre enn i september. Dette skyldes den kraftige prisnedgangen i oktober.

– Prisnedgangen forklares hovedsakelig av at gasslagrene er fylt opp samt mildt vær i løpet av oktober, sier Vestre i SSB.

Publisert: