Ryanair venter dobbelt så store tap som følge av omikron

Det irske lavprisselskapet anslår nå at det vil tape mellom 2,5 milliarder og 4,5 milliarder kroner dette regnskapsåret.

Ryanair-sjef Michael O’Leary har fått primært dårlig nytt den siste tiden.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Omikron-varianten har sørget for nok en brems i verdens flytrafikk.

Det gjør at Ryanair nå nedjusterer «guidingen» for regnskapsåret som varer ut mars.

I sitt tidligere estimat beregnet lavprisflyselskapet å tape mellom 100 og 200 millioner euro dette året. Det tilsvarer mellom én og to milliarder kroner.

I den ferske beregningen er tapet mer enn doblet. Ryanair venter nå et underskudd på mellom 250 og 450 millioner euro, eller mellom 2,5 og 4,5 milliarder kroner.

«Disse beregningene er høyst sensitive for både gode og dårlige covid-nyheter. Ryanair håper å ha bedre oversikt over situasjonen, spesielt omikron-variantens betydning for reiserestriksjoner innad i Europa, innen kvartalspresentasjonen 31. januar», skriver Ryanair i en melding.

En tredel færre reisende i januar

Etter at den nye coronavirusvarianten begynte å spre seg i raskt tempo for noen uker siden, har myndigheter i en rekke land igjen innført reiserestriksjoner.

Forrige helg kunngjorde Frankrike og Tyskland innreisestans for reisende fra Storbritannia. Kombinerer man dette med at alle flyginger mellom EU-land og Marokko er innstilt, tror Ryanair at de får mer enn en million færre reisende i desember.

Som et resultat er januar-kapasiteten redusert med en tredel. Flyselskapet beregner nå å frakte mellom 6 og 7 millioner passasjerer denne måneden, ned fra 10 millioner i tidligere estimater.

Planlagte flyginger i februar og mars opprettholdes inntil videre, i påvente av mer informasjon om omikron.

Ryanair vil trappe opp med nye Oslo-ruter

Misfornøyd med myndighetene

Dette er andre gang på under en uke at Ryanair har kommet med ny guiding til sine investorer.

Forrige gang la toppsjef Michael O’Leary lite imellom når han skulle bedømme hvor skoen trykket.

I et intervju med The Guardian kritiserte han britiske myndigheters av coronasituasjonen i harde ordelag.

– Det som stanser folk fra å bestille er hele usikkerheten, tanken om at dersom jeg reiser utenlands og myndighetene endrer reglene i løpet av 24 timer så kan jeg stå fast, selv om man ikke er covid-smittet og vaksinert (..) Reiseaktivitet eksisterer kun ved et visst nivå av tillit, sa Ryanair-sjefen.

Tapte åtte milliarder i fjor

Det blir altså nok et regnskapsår med store tall på minussiden, men like blodrødt som perioden april 2020 til april 2021 blir det uansett ikke.

Da fikk Ryanair et resultat etter skatt på minus 815 millioner euro, tilsvarende et underskudd på over åtte milliarder kroner.

Omikron truer luftfarten: – Det forverrer segNorwegian frykter omikron-smell: – Den største utfordringenSAS-sjefen om omikron-konsekvenser: – La oss være ærlige, det er ingen som vet
Publisert: