IEA venter tidenes energiregning i 2022: – Vi er veldig bekymret

Høye energipriser skaper hodebry i mange land. I år får trolig verdens forbrukere en energiregning på over 10.000 milliarder dollar, anslår IEA.

Det internasjonale energibyrået lanserte onsdag prognoser for globale investeringer i energi i 2022
Publisert Publisert

Onsdag lanserte det internasjonale energibyrået (IEA) en rapport med anslag for globale energiinvesteringer i 2022.

Russlands invasjon av Ukraina bidrar til økte priser på energi. Det rammer hele verden, men utviklingsland rammes særlig hardt, påpeker energibyrået.

«Den totale energiregningen betalt av verdens forbrukere vil trolig passere 10.000 milliarder dollar for første gang i 2022, noe som rammer de fattigste i samfunnet hardest og legger press på regjeringer om å dempe smellen gjennom finanspolitiske tiltak og tiltak for å senke prisene», skriver IEA i rapporten.

Denne summen tilsvarer nesten 100.000 milliarder norske kroner, eller mer enn åtte ganger det norske Oljefondets verdi.

Rapporten estimerer at globale investeringer i energi vil øke med åtte prosent til 2.400 milliarder dollar i 2022. Omtrent halvparten av økningen går til stigende kostnader på varene som brukes til å bygge kraftverk. Dermed får man ikke like mye energi ut av investeringene som man ellers ville gjort, opplyser byrået.

Frykter sultkatastrofer

Bård Vegar Solhjell, leder i Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad), er bekymret for utviklingen i energiprisene.

– De fleste utviklingsland er importører av olje og gass. Vi frykter dette vil drive flere inn i ekstrem fattigdom, sier Solhjell til E24.

– Vi er veldig bekymret for kombinasjonen av økte mat,- og energipriser. Energi er avgjørende for å produsere mat og derfor frykter vi dette kan føre til en sultkatastrofe det neste året, sier han.

En rekke aktører har advart mot at dyr energi og utfordringer knyttet til Ukraina-krigen kan bidra til dyrere mat. Blant dem som har advart mot krise og matmangel er konsernsjef Svein Tore Holsether i gjødselprodusenten Yara.

Yara-sjefen: – Effekten av krigen er en global matmangel

– Ekstremt skuffet

Høye energipriser sammenfaller med økende prisvekst og skaper utfordringer for næringslivet.

Også norske bedrifter betaler en høy pris for energi, ifølge administrerende direktør Jørun Rytman i SMB Norge, som organiserer små og mellomstore bedrifter.

Han har etterlyst reduksjoner i drivstoffavgifter. Næringslivet har heller ikke fått noen strømstøtte etter oppgangen i strømprisene, slik som husholdninger, landbruk, idrettslag og frivillige organisasjoner.

– Vi er ekstremt skuffet over at Stortinget ikke reduserte avgiftene i revidert nasjonalbudsjett, sier Rytman til E24.

– Vi er spesielt skuffet over Senterpartiet, som lovet i valgkampen å holde drivstoffprisene nede. Vi får daglige bekymringsmeldinger fra medlemmer som sliter med de høye energiprisene. I sammenlignbare land har man redusert avgiftene, det burde man gjøre i Norge også, legger han til.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kommenterte til E24 tidligere i juni at avgiftskutt ville ført til økte renter. Derfor vil han ikke kutte i drivstoffavgiftene, sånn som i blant annet Sverige og Tyskland.

En rekke europeiske land har kuttet drivstoffavgiftene for å motvirke kostnadssmellen for innbyggerne. USAs president tok onsdag til orde for å kutte drivstoffavgiftene midlertidig i tre måneder for å gi bilistene et pusterom.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert