Storgevinst i PGS: – Shortskvis

Martin Mølsæter er blant investorene som har truffet blink i PGS-aksjen, og analytiker mener det er mer børsbyks i vente for aksjonærene.

Martin Mølsæter forvalter fondene First Generator og First Global Focus. Han blir ofte invitert med på børsnoteringer og kapitalinnhentinger på Oslo Børs, og var svært aktiv under noteringsboomen i 2021.
Publisert: Publisert:

Seismikkselskapet PGS ble gjennom starten av året dømt nord og ned av flere på grunn av gjeldsbyrden.

I vår snudde imidlertid situasjonen fullstendig etter en midlertidig løsning, som innebar en kapitalinnhenting på over 800 millioner kroner – og dermed gjorde at PGS unngikk et langt verre krisegrep.

Aksjene i emisjonen har nå i stor grad blitt utstedt i markedet, som synliggjør hvilke investorer som tegnet seg og fikk tildelt aksjer til en betydelig rabatt fra dagens kurs.

Blant disse er First-forvalter Martin Mølsæter, som nå har en avkastning på nær 120 prosent på PGS-aksjene i fondene sine.

Han forklarer deler av kursoppgangen den siste tiden med at en rekke markedsaktører inngikk veddemål på at investorene som ble med i emisjonen kom til å ta kjapp gevinst når aksjene ble levert.

– Mange hadde shortet (et veddemål på kursfall, red.anm.) PGS i påvente av at sånne som meg kom til å selge aksjene så fort det ble mulig. Men det skjedde ikke, og det ble heller en shortskvis.

En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller må kvitte seg med posisjonen. Det skaper et unaturlig stort positivt trykk på aksjen, som ofte fører til en betydelig kursoppgang.

– Etterspørselen er på vei oppover

Kapitalinnhentingen i vår ble gjort til 3,7 kroner, mens PGS-kursen avsluttet til 8,07 kroner tirsdag.

– Jeg kommer til å sitte en stund med aksjene siden kapasiteten til industrien er kuttet med godt over 70 prosent de siste årene og etterspørselen er på vei oppover, kommenterer Mølsæter.

PGS sliter i et presset seismikkmarkedet, preget av overkapasitet og mange båter som står uten arbeid, men flere aktører venter en opptur i kjølvannet av oljeprishoppet i år.

– Utnyttelsen for PGS sin flåte neste vinter ligger langt over vinteren i år og til mye høyere rater.

– Med bra lønnsomhet i hva som skulle være en sesongmessig svak periode kan det bli voldsomt når neste sommer står for dør. Mye av gjelden kan da nedbetales relativt raskt, mener Mølsæter.

Konsernsjef Rune Olav Pedersen i PGS uttalte i juni at selskapet fortsatt ser en bedring i markedet. Han peker på «betydelige ettersalg» og at investeringene seismikk øker igjen.

PGS

Venter mer børshopp

Pareto Securities er det siste meglerhuset til å komme med et positivt syn på PGS overfor kundene sine.

Tirsdag gjenopptok oljeserviceanalytiker Bård Rosef dekning på seismikkaksjen med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 12 kroner.

– Med økende overbevisning om en flerårig oppgangsperiode og skipseiere som ventes å ta en stor andel i verdiskapningen fremover, ser fremtiden lysere ut for PGS. Kombinert med kapitalinnhentingen i år har selskapet også gjenvunnet kontroll over balansen, selv om det fortsatt er en viss restruktureringsrisiko, skriver meglerhuset, også omtalt av TDN Direkt.

På aksjonærsiden i PGS er blant andre shippingtopp Magnus Halvorsen, investor Christen Sveaas og Rasmussengruppen.

Markedsverdien til PGS er på fem milliarder kroner.

Publisert: