Drevland: - Derfor snudde jeg

Takket først ja til cruise for seg selv og venninne til en verdi av 100.000 kroner. - Det var helt uforenelig med min jobb som ordfører.

Publisert Publisert

PRESSEKONFERANSE: Ordfører Trude Drevland (H) holdt mandag 15. juni en personlig pressekonferanse der hun beklaget den siste tidens feiltrinn. Foto: Tor Høvik (arkiv)

  • Frode Buanes
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg er lei meg for å ha dratt Marit inn i dette, sier bergensordfører Trude Drevland.

Torsdag ble det klart at inviterte med seg venninne og næringslivstopp Marit Warncke på et luksuscruise kommende høst.

Cruiset fra Istanbul til Venezia hadde en prislapp på over 100.000 kroner. 23. mai valgte Drevland å avlyse turen for seg selv og Warncke. I e-posten hun sendte, står det at avlysningen skyldes forhold «out of my control».

— I ettertid ser jeg at den formuleringen ikke er fullkommen. Jeg skulle sende en beskjed til en bookingansvarlig i selskapet. Det sentrale for meg var å få tydelig frem at jeg avlyste turen, sier Drevland.

- Helt uforenlig

Dette var etter en rekke mediesaker rundt skipsdåpen og ordførerens rolle. Det har kommet frem at Trude Drevland tok med seg familien på et cruise til Oslo etter dåpen, i tillegg dro hun og sønnen med privatfly til Venezia i fjor for å delta på sjøsettingen av «Viking Star».

- Skyldtes avlysningen medieomtalen om skipsdåpen?

— Nei. Det skyldes at det var helt uforenelig med jobben min som ordfører, sier Drevland.

Gode venner

Valget av Warncke som reisepartner, begrunner Drevland med at de to møttes på mange ulike arenaer gjennom mange år.

— Underveis hender det, om enn sjelden, at det utvikles et godt vennskap. Det gjorde det med Marit. Når jeg gjorde en vurdering om jeg eventuelt ville ha med en venninne, var Marit den jeg tenkte på. Da tenkte jeg som venninne og ikke noe som ordfører.

Les også: Høyre sentralt tok styringen

- Så du ingen betenkeligheter med å si ja til en reise til en verdi av nærmere 100.000 kroner for deg og Warncke?

— Jeg så alle betenkeligheter. Det var derfor jeg avlyste.

- Ikke et forsøk på å skjule noe

Warncke er en av dem som har forsvart Drevland offentlig i saken rundt skipsdåpen. Drevland fortalte selv under en pressekonferanse 15. juni at hun hadde tekt seg på cruise med en venninne, men uten å nevne navn.

- Hvorfor fortalte du ikke selv at det var Marit Warncke?

— Det er et veldig godt spørsmål. Det kunne jeg ha gjort. Jeg jobbet meg veldig gjennom den uttalelsen den dagen. Det var en kjempetøff runde å gå med meg selv å skulle ta den offentlig. Ja, jeg kunne godt husket at jeg skulle tatt med navnet, men jeg gjorde ikke det. Det var ikke et forsøk på å skjule noe.

Stadig nye opplysninger

I tillegg til nyheten om at Drevland skulle dra på luksuscruise med Warncke, ble det torsdag kjent at hun ba om at hennes advokat og rådgiver, John Christian Elden, skulle få delta på cruise sammen med sin familie etter skipsdåpen i Bergen.

Flere ganger har det kommet frem nye opplysninger som Drevland tidligere ikke har forklart seg om selv.

— I denne saken har jeg sagt at jeg har hatt dårlig dømmekraft. I redegjørelsen sa jeg at jeg har gjort flere feilbedømmelser. Jeg forsøkte også å forklare hvorfor. Det er ingen unnskyldning, men det er en forklaring.

- Har stått på i 3,5 år

— Jeg burde ha trukket inn alle mine følehorn, oppsøkt lege og tatt konsekvensene av situasjonen jeg har vært i denne perioden. Jeg har jobbet for Bergen i tre og et halvt år som ordfører, og håper bergenserne ser den jobben jeg har gjort. Jeg beklager alt dette på det sterkeste.

Les BT-leder: Drevland har opptrådt uryddig

- Hvordan vurderer du din skikkethet til å fortsette som ordfører når du blir friskmeldt igjen?

— Jeg håper at folk forstår at dette er én hendelse og et resultat av et trøkk som har vært helt spesielt. Vi skal ut i en valgkamp, og da tror jeg man vil se at det bare har vært en kort periode hvor jeg ikke har vært meg selv. At jeg har stått på for Bergen hele døgnet i tre og et halvt år, kan nok ingen nekte for.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Samtalene i busskonflikten fortsetter utover natten

  2. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?

  3. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  4. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  5. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  6. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll