— Jeg gjør meg noen tanker om hvor mye vi eier her i landet. Vi har veldig mye. Heldigvis er det noen som har bruk for det, sier arbeidsleder Hildegunn Aasheim ved sorteringsstasjonen til Fretex på Kokstad.

To uker etter jul er det full aktivitet ved sorteringsbåndene. Aasheim leder sorteringen med stø hånd. Vanligvis er 15 mennesker i sving ved samlebåndet. I snitt kommer det inn 22 tonn klær i uken, hele året.

Høysesong

Lørdag skrev BT at det importeres 14,4 kilo klær pr. nordmann i året. Etter jul er det høysesong for å tømme garderoben.

LAPPEN PÅ: Denne jakken kostet 899 kroner ny, men er aldri brukt før Fretex fikk den.
ROAR CHRISTIANSEN

Når de nye julegavene skal få plass i skapene våre, må noe annet ut. Etter jul kom det inn 36 tonn klær fra hele Hordaland og deler av Sogn og Fjordane uken, i tillegg til andre ting. Bare seks— syv prosent av det som kommer inn går i bosset. Resten er fullt brukbart.

På Kokstad henger de mest eksklusive klærne på et stativ bortenfor sorteringsbåndet. En herrejakke fra Gant og en kardigan som fortsatt har prislappen på. Den siste er kjøpt til 899 kroner.

Eksklusive varer

— Vi får inn flotte og eksklusive ting jevnt og trutt. Og det er slett ikke uvanlig at vi får inn ting med prislappen på, sier Aasheim.

En skjorte og to T-skjorter fra det eksklusive merket Burberry henger på samme stativ.

— Noen kunne jo fått god betaling for dette på Finn.no?

SORTERES: Her blir klærne sortert. Mye skal sendes ut av landet, noen av de fineste plaggene legges til side og vurdert til salg i norske butikker. Her jobber fra v. Pham, Benedikte Christrasa, Lien Thi Vu og Nguyen Thien Thuat.
Roar Christiansen

— Ja, men kanskje er det gitt av folk som ikke trenger pengene, sier Aasheim.I fjor fikk sorteringssentralen på Kokstad inn mer enn noen gang før. Økningen var på 16 prosent sammenlignet med året før. Mye av dette er klær.

— Vi samlet inn 1722 tonn til sammen i 2013 fra hele Hordaland og Sogn og Fjordane, sier produksjonsleder Inge Olav Fonn i Fretex Vest-Norge.

Vil selge mer i Norge

Men salget i Norge var mer beskjeden. Det økte med rundt én prosent i fjor. Bare en fjerdedel av det som kommer inn selges i butikker her i landet. Resten blir eksportert.

— Vi jobber for å selge mer her til lands, og planlegger flere butikker, sier kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo i Fretex Norge.En stor andel av klærne som sendes ut av landet pakkes. De er til forveksling lik høyballer, og selges til Midtøsten og Asia. Der sorteres klærne på ny.

Blir pussefiller

Det som ikke kan brukes blir blant annet til pussefiller og tråd, som Fretex kjøper tilbake fra sorteringsanleggene i utlandet og videreselger til norsk industri.

— På denne måten er vi med på å utnytte mest mulig før det eventuelt blir avfall, sier konsernsjef Trond Ivar Vestre i Fretex.

De andre klærne sendt til store sorteringsanlegg i Europa, for det meste i Øst-Europa.

— Jeg har selv vært i Kurdistan og sett hvordan de sysselsetter mange familier. Her utnytter de mest mulig av de produktene som vi ikke kan selge i Norge, sier Vestre.

I Bergen kan arbeidsleder på Kokstad, Hildegunn Aasheim, se utover overfloden av klær og være fornøyd.

— Jeg synes det er så bra at alle disse klærne kommer til nytte. Det er skrikende behov for dem, sier Aasheim.

RETRO: Denne kjolen henger på retrostativet og skal selges i Norge. På Kokstad setter Hildegunn Aasheim en lapp på før den kommer ut i en Fretex-butikk.
Roar Christiansen