– Tror gjelden kommer til å stupe

Krisesituasjonen har snudd for seismikkselskapet PGS. Toppsjefen har et optimistisk fremtidssyn, men er klar over at mer refinansiering blir en utfordring.

Administrerende direktør i PGS, Rune Olav Peders ser positivt fremover, og forbereder seg til ny refinansiering.
Publisert: Publisert:

PGS’ betydelige resultathopp fra minus til pluss for andre kvartal og varsel om to nye kontrakter, sendte seismikkaksjen rett opp på Oslo Børs – før den senere falt noe tilbake.

Selskapet har skapt store overskrifter i første halvår, på både godt og vondt.

Året startet med at PGS risikerte å ikke ha nok penger til betjene lånene med forfall i 2022, men en emisjonsbeslutning i starten av mai for nedbetaling av gjeld viste seg å være starten på en etterlengtet opptur.

– Folk var engstelig

Gjeldsgrepet og bedre utsikter for seismikkmarkedet, har gjort PGS-aksjen attraktiv i markedet.

PGS-sjef Rune Olav Pedersen sier til E24 at situasjonen er snudd på hodet for Oslo Børs-selskapet.

– Markedet har kommet kraftig tilbake. Vi unngikk brudd på lånebetingelsene i første kvartal og har styrket balansen i andre kvartal. Den finansielle situasjonen i forhold til mulig refinansiering ser helt annerledes ut nå enn det den gjorde da, sier han.

Pedersen begrunner optimismen i aksjemarkedet, der PGS-aksjen er sendt opp nær 70 prosent i år, med at investorer har en forventning om at selskapet sannsynligvis vil klare å refinansiere gjelden sin.

– For et halvt år siden var folk engstelig for at det ville bli stor utvanning av aksjen og at det ikke ville være noe særlig aksjonærverdier igjen, påpeker han.

Les også

Oslo Børs-fallet tiltar

– Tror gjelden kommer til å stupe

Toppsjefen mener at den største utfordringen i den kommende perioden vil være refinansieringen. Han er lettet over at betjeningsevnen har blitt høy nok til å dekke gjeldsforfallene de neste fire kvartalene. Forfallene er imidlertid store i tredje kvartal neste år.

– Selskapets plan er å refinansiere før den perioden. Basert på det forbedrede markedet vi ser og den økte inntjeningen vi ser, så tror jeg at vi vil klare det, sier han.

Han påpeker at til tross for bedre utsikter, så blir det en utfordring å sette sammen den nye finansieringen på en så god måte som mulig.

Seismikkmarkedet har over en stund vært preget av overkapasitet og mange båter som står uten arbeid, men flere aktører venter en opptur i kjølvannet av oljeprishoppet i år.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier har tro på selskapet og er positiv til utsiktene.

– Jeg tror at gjelden kommer til å stupe fordi de får en veldig sterk «cash flow», sier Olaisen, og understreker at han ikke tror de får noen problemer med å betjene lånene fremover.

Ifølge kvartalsrapporten hadde PGS ved utgangen av andre kvartal en rentebærende gjeld på 887 millioner dollar.

Les også

Resultathopp for PGS

– Unormalt

Selskapet delte torsdag morgen en børsmelding om at det er tildelt to «betydelige kontrakter» i Asia-Stillehavet.

En av kontraktene er en 3D-undersøkelse i Indonesia av et ikke-navngitt «stort oljeselskap», mens den andre kontrakten er for 4D-innhenting i utenfor Australia av et ikke-navngitt «internasjonalt energiselskap».

– De to nye kontraktene som vi annonserte gir god dekning for «Ramform Sovereign» i Asia frem til slutten av neste år, og det er gode muligheter for mer arbeid for den båten i samme region, sier Pedersen i PGS.

Olaisen i ABG mener investorene nå fokuserer på nyheter rundt kontrakter og PGS-ledelsens utsikter, som torsdag uttalte at kontraktsprisene for kommende vinter blir høyere enn i sommer.

– Vanligvis er etterspørselen lavere og ratene litt ned om vinteren, selv i gode tider. Det er unormalt at det blir bedre om vinteren, men det tyder på at det er et stramt marked, sier analytikeren.

ABG har et kursmål på 13 kroner for PGS, og Olaisen anbefaler å kjøpe aksjen. Ifølge en oversikt hos Bloomberg har fem analytikere kjøpsanbefaling på PGS, mens en har hold og fem anbefaler salg.

PGS’ markedsverdi er på 4,2 milliarder kroner.

Storgevinst i PGS: – Shortskvis
Publisert: