Smitterekord i Oslo: Hever beredskapsnivået

Oslo kommune hever beredskapsnivået til nivå tre - som er det høyeste nivået. Byrådsleder Raymond Johansen vurderer også om det skal komme et munnbindpåbud.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Mandag ble det registrert 831 nye smittetilfeller i Oslo. Det er det høyeste som noen gang er registrert i hovedstaden. Trenden på antall innlagte er oppadstigende med 89 coronasmittede innlagt i lokale helseforetak.

Tirsdag kalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) inn til pressekonferanse om coronasituasjonen.

– Det er en krevende situasjon som skaper uro, og bekymring, sier han innledningsvis.

– Hadde vi bare hatt innleggelsestall og dødstall, så hadde vi trolig ikke stått her i dag. For de tallene er langt mindre dramatiske enn smittetallene, fortsatte han.

Det medfører at kommunen hever beredskapsnivået til nivå tre - det høyeste nivået de har i verktøykassen.

– Det betyr at vi blant annet setter sentral kriseledelse for å sikre effektiv informasjonsdeling, felles situasjonsforståelse og koordinering av vår innsats.

Vurderer munnbind-påbud

De kommer etter anbefalingen om munnbind i kollektivtransporten, på kjøpesentre, i butikker og i taxi, som kom i forrige uke.

– Vi overvåker nå munnbindbruken, dersom anbefaling ikke er nok vil vi løpende vurdere å innføre påbud, sier Johansen.

Videre presiserte han at de fortsetter innsatser for å sette booster-dosen i de over 65 år. Det jobbes også med å få på plass videre vaksinering av de mellom 65 og 45 etter jul.

– Deretter vil Oslo sørge for at alle over 18 har fått tilbud om tredje dose innen påske, sa helsebyråd Robert Steen.

Alle elever fra femteklasse og til tiende trinn i Oslo testes hver uke.

– Vi vurderer å utvide det til småskolen, sier Johansen.

ORIENTERTE: Helsebyråd Robert Steen, byrådsleder Raymond Johansen, og Sunniva Holmås Eidsvoll under pressekonferansen i Oslo Rådhus.

Nye nasjonale tiltak

Pressekonferansen kommer etter at regjeringen tirsdag innførte nye tiltak. Det er blant annet hensynet til omikron-varianten som er bakteppet for innkallelsen.

– Nå spres omikron i verden. Det er mye vi ikke vet om denne varianten, for eksempel hvorvidt vaksinene virker like godt mot det nye viruset. Vi vet heller ikke hvordan den vil oppføre seg i Norge i vinter. Situasjonen i dag er likevel en helt annen enn tidligere. Den er skjør og uforutsigbar, men vi har kontroll. Dersom situasjonen ikke eskalerer, skal vi klare dette uten å stenge ned byen vår, sier Johansen.

Dette er de nye nasjonale reglene - de gjelder fra onsdag 1. desember:

  • Karanteneregler: Hvis du bor sammen med en som er smittet,du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter syv dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
  • Regler for smittede: Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.
Publisert: