Milliarder inn i bitcoin-fond i USA: – Den største ulempen er kostnader

USA åpnet forrige uke for første gang for et børsnotert fond (ETF) knyttet til bitcoin. Det kan være en lettvint kryptoeksponering, men er trolig dyrere enn å kjøpe valutaen direkte.

BITO ER DET FØRSTE bitcoinfondet som får gå på børs i USA. Bildet er fra åpningsdagen forrige uke.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kryptovaluta har vokst til en aktivaklasse som ikke lenger kan ignoreres, og har nå tatt et nytt stort skritt på veien til allmenn aksept.

Totalt sirkulerer det kryptovaluta for rundt 21 tusen milliarder kroner, med 200 millioner aktive brukere, ifølge Bloomberg.

Forrige uke åpnet USA for første gang opp for et børsnotert fond, såkalt ETF, knyttet til fremtidig pris (futures) på bitcoin. Tirsdag startet ProShares handelen i det første slike fondet i USA under navnet BITO.

Dagen etter steg prisen på bitcoin til ny rekord ny rekord på 66.930 dollar (over 560.204 kroner), men har siden falt en del tilbake.

Ekspertene ser både fordeler og ulemper ved slike fond.

Sofia Blikstad i Arcane Crypto mener de fleste som vil investere i kryptovaluta bør kjøpe direkte, og ikke via fond.

Enkelt og lettomsettelig

Det manglet ikke på interesse eller etterspørsel da fondet BITO åpnet tirsdag. Det ble historiens nest største fondslansering på en USA-børs noensinne, med mer enn 24 millioner aksjer handlet på åpningsdagen. Etter to dager var de tilført verdier på over 1,2 milliarder dollar, ifølge MarketWatch.

Så det er ikke tvil om at mange mener fond er veien å gå. Årsakene kan være flere. Kryptovaluta kan oppleves som mer avansert, med relativt ny teknologi og komplekse lagrings- og sikkerhetsprosedyrer.

Fond oppleves nok som enklere, fordi det er et tradisjonelt, kjent instrument. Du trenger heller ikke holde styr på nøkkelkoder eller wallets. I tillegg er det svært lett å kjøpe og selge gjennom et vanlig meglerhus.

Kryptoanalytiker Sofia Blikstad i Arcane Crypto tror futures ETFer vil ende opp som gode verktøy for kortsiktig spekulasjon, og tilstrekkelige verktøy for langsiktige investorer som trenger en ETF for å få tilgang til markedet.

– Jeg vil midlertidig understreke at futures-baserte ETFer ikke er gode langsiktige investeringer for de som er strukturelt «bullish» (optimistiske, journ.anm.) på det underliggende instrumentet. Siden Bitcoin i seg selv er veldig likvid, bør de fleste holde seg til det, sier hun til E24.

Prisen på bitcoin har svingt mye det siste året, og satt ny rekord da handelen i fondet BITO startet forrige uke.
Les også

Kvinner i krypto: – Mange er ikke vant til å ta risiko

Mer kostbart

Det amerikanske finanstilsynet (SEC) har godkjent bitcoin-ETF knyttet til futures, fordi det mener investorbeskyttelsen er bedre enn i fond med spotpris.

Begrepet spot refererer til å det å kjøpe og eie eiendelen direkte, i motsetning til via futures, som gir indirekte eierskap til en underliggende eiendel, som er vanlig ved investering i gull eller olje, der man ikke selv ønske å oppbevare verdiene.

En sentral kritikk av bitcoin futures ETF er at det kan være kostbart å administrere futureskontrakter sammenlignet med å kjøpe valutaen direkte. Futureskontrakter har også en del aspekter som kan være vanskelig å forstå, blant annet har de vanligvis månedlige utløpsdatoer.

Da prisene for levering fram i tid ofte er høyere enn spotprisene (såkalt contango), kan man da ende med å selge billig og kjøpe dyrt. En futures-ETF vil pådra seg slike kostnader, som deretter sannsynligvis overføres til sluttbrukeren.

– Den største ulempen er relatert til kostnad. Historisk sett har bitcoin-futures markedet på CME handlet i contango mesteparten av tiden, så ved rollover vil ETFen selge lavt for så å kjøpe høyt, og senke potensielle gevinster sammenlignet med spot markedet, sier Blikstad.

Les også

Kryptoeksperter: Her bør du investere – og dette bør du holde deg langt unna

– Må nok vente en stund

På nåværende tidspunkt vil en bitcoin-futures ETF koste investorer 12 prosent eller mer i året, og i tillegg kommer det gebyrer, sier analytikeren.

For BITO-fondet ligger disse på 0,95 basispunkter. Det betyr at det vil koste en investor 9,50 dollar årlig for hver tusen dollar som investeres.

– For individuelle investorer vil en bitcoin ETF med andre ord være mer kostbar og komplisert enn å kjøpe bitcoin direkte. Det kan midlertidig være aktuelt for de som ønsker bitcoin-eksponering i en tradisjonell aksjekonto, eller for de som søker et tilbud de oppfatter som tryggere, sier Blikstad.

– Når det er sagt, hadde en spot-basert ETF selvsagt vært å fortrekke ovenfor en futures ETF, men gitt hvor forsiktig SEC har vært gjennom hele prosessen, er vi sannsynligvis nødt til å vente en stund før vi får det.

Les også

Kryptovaluta inntar idretten: – Fans brukes til å presse prisen opp

Hvem vinner?

Det var hovedsakelig store institusjonelle investorer, som tegnet seg i bitcoin ETF første dagen. Dermed er åpnet for at Wall Street kan tjene på kryptovaluta på en måte som aldri tidligere har vært mulig.

– Vinnerne er børsene, kapitalforvalterne og depotene (custodians). Om investorer vinner eller ikke er et stort og dristig spørsmål, sier Ben Johnson, direktør for globale ETF i Morningstar til Bloomberg.

Flere bitcoin-ETF er nå på trappene, og det spekuleres i om det neste steget blir tilsvarende fond knyttet til kryptovalutaen Ether.

Uansett om du kjøper bitcoin direkte eller via fond, må man huske på at investeringen kan svinge mye. Det norske Finanstilsynet har flere ganger advart mot høy risiko for tap.

Bloomberg: Wall Street Looks to Cash in as Bitcoin Goes MainstreamFT: Hot demand for bitcoin ETF as ‘Wild West’ meets Wall StMarketwatch: Should I buy a bitcoin ETF? Here’s what some pros say you should consider
Publisert: