Meldinger om brudd på våpenhvile i Ukraina: – Russerne fortsetter å bombe

Russland har erklært midlertidig våpenhvile og humanitær korridor for evakueringen av sivile i byene Mariupol og Volnovakha. Lørdag formiddag kommer det meldinger om brudd på våpenhvilen.

VOLNOVAKHA: Det som skal være en russisk Sukhoj Su-25 utenfor Volnovakha fredag.
Publisert Publisert

Mariupols byråd sier at russiske styrker ikke overholder en avtalt våpenhvile langs hele lengden av en planlagt rute for evakuering av sivile, melder Reuters.

– Vi forhandler med russisk side for å bekrefte våpenhvilen langs hele evakueringsruten, skriver de i en uttalelse.

Kyiv nekter å åpne korridorer i Kharkiv og Sumy, sier det russiske forsvarsdepartementet, ifølge Ria.

– På grunn av at russisk side ikke overholder våpenhvilen og har fortsatt angrepene mot både Mariupol og omgivelsene, og av sikkerhetsmessige årsaker, har evakueringen av sivilbefolkningen blitt utsatt, sier myndighetene i byen i en uttalelser i sosiale medier, ifølge NTB.

Viseordføreren i Mariupol, Sergej Orlov, sier til BBC at byen fortsatt er under angrep.

– Russerne fortsetter å bombe og bruke artilleri. Det er galskap, sier Orlov til kanalen.

– Det er ingen våpenhvile i Mariupol og det er ingen våpenhvile langs evakueringsruten. Våre sivile er klare til å rømme, men det kan de ikke når de blir beskutt, sier Orlov.

Evakueringsruten er Mariupol – Nikolske – Rozivka – Polohy – Orikhiv – Zaporizhzhia, ifølge The Guardian.

Huitfeldt: Forferdelig

Utenriksminister Anniken Huitfeldt reagerer kraftig på meldingene om brudd på våpenhvilen.

– Det er helt forferdelig. Vi må få en løsning for sivilbefolkningen - det er de som lider mest av denne meningsløse krigen, sier Huitfeldt til VG.

Hun holdt lørdag formiddag en appell foran Stortinget, da Amnesty holdt markering til støtte for Ukraina.

MØTTE BARN: Huitfeldt møtte søsknene Ivan (5) og Karina (7) etter appellen. Ivan forteller henne at det må bli slutt på krigen i Ukraina. Selv har de ukrainske foreldre.

Humanitær korridor

Det russiske nyhetsbyrået Interfax meldte om våpenhvilen lørdag morgen.

– Vi har blitt enige om humanitære korridorer og exit-ruter med den ukrainske siden, skriver det russiske forsvarsdepartementet ifølge nyhetsbyrået.

Ifølge Reuters melder det Russiske nyhetsbyrået RIA at sivile vil få mulighet til å forlate byene fra klokken 10.00 til 15.00 norsk tid.

Reuters skriver også at byrådet i Mariupol bekrefter at evakueringen vil starte klokken 11.00 lokal tid.

Rådgiveren til Ukrainas president Volodmoyr Zelenskyj, Mykhailo Podolyak, bekreftet våpenhvilen i et innlegg på Twitter.

Volnovakha er en by i provinsen Donetsk oblast. Byen har omkring 25.000 innbyggere.

Det bor omtrent 400.000 personer i Mariupol.

Brann i et boligområde i Mariupol tatt torsdag.

– Klassisk propagandastunt

Oberstløytnant Palle Ydstebø, som er seksjonsleder ved Krigsskolen (KS) ved Forsvarets høgskole, mener våpenhvilen er et PR-stunt fra russernes side.

– Dette betyr at russerne skaffer seg PR-poeng. I tidligere konflikter har de laget et poeng ut av humanitære korridorer, hvite lastebiler og lignende, sier Ydstebø til VG.

– De spiller på at de faktisk bryr seg om menneskeliv - i motsetning til Ukraina og Vesten. Det er det bildet de prøver å skape. Dette er et klassisk propagandastunt, sier oberstløytnanten.

Han understreker imidlertid at man må vente og se hvordan våpenhvilen fortoner seg, men legger til:

– Dette må møtes med en stor grad av skepsis. Hvis det blir gjennomført så setter de opp en forestilling.

Ifølge Ydstebø benyttet russerne seg av grepet i 2014 og 2015 i forbindelse med konfliktene i utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

– Dette har vi sett ganske ofte. Det er et enormt paradoks når de har omringet og bombardert byene i flere dager, sier oberstløytnanten.

Ifølge Ydstebø er midlertidig våpenhvile et enkelt grep for russerne.

– Det koster ingenting. Det har alltid blitt kritisert for å være et narrespill, sier han om tidligere bruk av våpenhvile.

Rettelse: Oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høgskole Geir Hågen Karlsen var først sitert i denne saken. Det er imidlertid oberstløytnant Palle Ydstebø, som er seksjonsleder ved Krigsskolen (KS) ved Forsvarets høgskole, som er intervjuet i saken. Dette ble rettet 6. mars kl. 08.00.

Publisert