Sanksjonene mot Russland: Full kurskollaps for Havila Kystrutens russiske långiver

Investorer spekulerer i økonomisk krise for det russiske leasingselskapet som finansierer Havila Kystrutens fergeflåte. - Vi har ikke noen grunn til bekymring, sier skipsreder Per Sævik til E24.

RUSSERE I RYGGEN: Per Sævik bygger det nye cruiserederiet Havila Kystruten med finansiering fra det Russland-kontrollerte leasingselskapet GTLK Europe.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Med russisk kapital i ryggen har skipsreder Per Sævik og hans Havila Kystruten utfordret hegemoniet til Hurtigruten langs norskekysten.

Byggingen av rederiets fire nye cruiseskip til en prislapp på over fire milliarder kroner blir finansiert av den russiske, statseide leasinggiganten GTLK, gjennom datterselskapene GTLK Europe og GTLK Asia.

Nå skaper Russlands invasjon av Ukraina og påfølgende sanksjoner fra vestlige land betydelig turbulens for Irland-baserte GTLK Europe, som har hentet tre milliarder euro fra investorer i det europeiske obligasjonsmarkedet.

Pengene brukes til å kjøpe fly og skip som igjen leies ut til kommersielle reiselivsaktører som Havila Kystruten, på langsiktige kontrakter.

Da den russiske invasjonen startet i morgentimene torsdag, stupte verdien av flere av GTLK Europes obligasjoner med over 50 prosent i timene som fulgte.

Enkelte handles nå til kun 33–35 prosent av pålydende.

– På slike kurser indikeres det en høy sannsynlighet for mislighold av gjelden, sier Thomas Larsen, analytiker i Pareto Asset Management, til E24.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Les også

Dette vet vi om sanksjonene mot Russland

– Hadde ikke regnet med krig

– Vi har ikke noen grunn til bekymring, sier Per Sævik, største eier i Havila Kystruten gjennom familiens Havila Holding, til E24.

Han viser til at Havila Kystruten har inngått avtaler med datterselskaper av GTLK basert i Irland og Hong Kong, ikke Russland.

– Investorene som spekulerer i kollaps for GTLK Europe ser ut til å være uenige i denne vurderingen?

– Klart at vi er i en dramatisk situasjon med krig mellom Russland og Ukraina, så at det får en viss innvirkning er jo selvsagt. Men det vi forholder oss til er at utviklingen ikke påvirker våre kontraktsmotparter. Så får vi se hva fremtiden bringer, sier Sævik.

KRAFTIG FORSINKET: Havila Kystrutens første skip, Capella, hadde sin jomfruseilas fra Bergan i desember i fjor.

– I hvilken grad vurderte dere risikoen ved å bli finansiert av en aktør kontrollert av den russiske stat?

– Vi hadde ikke regnet med å få en situasjon med krig mellom Russland og Ukraina. Men nå har vi en situasjon der dette er blitt en realitet, og må forholde oss til det, sier Sævik.

Havila Kystruten faller nær elleve prosent på Oslo Børs fredag, og er dermed ned over 22 prosent siden toppnoteringen på 25,8 kroner per aksje 20.januar.

Irland støtter sanksjoner

GTLK er en av verdens største aktører innen leasing av fly. Ved utgangen av 2020 ble porteføljen av 70 passasjerfly og 19 tankskip verdsatt til 4,5 milliarder dollar. På kundelisten står blant annet flyselskaper som Emirates, easyJet, SunExpress og Aeroflot.

Sistnevnte er eid av den russiske stat. Torsdag ettermiddag ble det kjent at Storbritannia utestenger Aeroflot og andre russiske flyselskaper fra britisk luftrom, og amerikanske medier spekulerer i at det samme vil skje i USA.

Irland, som er base for en stor andel av den internasjonale leasingindustrien, har varslet at det vil støtte enhver EU-sanksjon som rettes mot russiske selskaper med virksomhet på øya.

Ifølge Politico huser Irland over 100 russiske skallselskaper som brukes for å overføre store summer penger i «skyggebankoperasjoner».

– Irland er militært nøytralt, men denne konflikten er ikke nøytral i det hele tatt. Den irske regjeringen vil fullt ut støtte enhver ytterligere sanksjon mot Russland, sa visestatsminister Leo Varadkar i den irske nasjonalforsamlingen torsdag.

VIL STRAFFE RUSSLAND: Irland og visestatsminister Leo Varadkar.

Han trakk spesielt frem bank- og luftfartsvirksomhet, og at den irske finansverdenen er «en viktig finansieringskilde for russisk økonomi».

– Vi vet at Russland og Putins innerste sirkel sitter på store formuer offshore, sa Varadkar videre, og viste til anslag om at 118 milliarder pund i russisk kapital er blitt sluset gjennom Dublin til Russland mellom 2005 og 2017.

Kraftig forsinket

Havila Kystrutens fire skip ble bestilt etter at Havila-konsernet i 2018 sikret en ti år lang kontrakt med staten om drift av fire av de 11 kystrutene mellom Bergen og Kirkenes.

Etter omfattende forsinkelser ble det første skipet, Havila Capella, satt i drift rett før nyttår.

I starten av februar meldte selskapet at første seiling med skip nummer to, Havila Castor, blir ytterligere forsinket fra 7. april til 10. mai.

Mens det er GTLK Asia som er motpart for de to første skipene, er det GTLK Europe som skal finansiere de to siste.

I henhold til avtalen skal Havila Kystruten betale GTLK en årlig leasingavgift på 5,6-5,7 millioner euro per skip. Av en total byggekostnad på drøye én milliard kroner per skip, stiller GTLK med nær 870 millioner kroner i lån.

E24 har spurt Havila Kystruten hvordan eventuelle sanksjoner mot GTLK eller relaterte selskaper vil påvirke deres evne til å fortsatt finansiere det norske rederiets byggeprogram.

– Vi forventer at vår leasingpartner forholder seg til de inngåtte avtaler og forholder seg til de eventuelle sanksjoner som skulle bli innført, sier Martini.

GTLK Europe har ikke besvart E24s henvendelse.

Publisert: