En gjennomgang Aftenposten har gjort av bonusprogrammet Norwegian Reward viser at en forretningsreisende kan samle opp hundrevis av kroner bare på en ordinær jobbreise innen Sør-Norge.

Utenlandsturer kan utløse enda større summer: Her er tre eksempler på hva du kan få i bonus:

  • Tur/retur Oslo-København 500 kroner.
  • Tur/retur Oslo-London 1500 kroner.
  • Tur/retur Oslo-Dubai 2800 kroner. Prinsippet er svært enkelt: Jo lengre og dyrere reisen er, desto større sum får kunden i bonus, eller belønning som Norwegian kaller det. Og siden pengene ikke er oppgavepliktig informasjon for flyselskapet, blir den private ekstrainntekten helt skattefri — med mindre kunden selv velger å oppgi bonusen på sin selvangivelse, slik skattemyndighetene krever.

Strør bonus

Norwegian har drevet en heftig kamp mot bonus på innlands­reiser og pekt bl.a. på at forretningsfolk kan hente ut store, private gevinster i form av feriereiser for seg og sin familie i bonus etter å ha reist med fly på bedriftens regning. Ikke minst har kritikken rammet SAS og deres EuroBonus.

Nå viser det seg at også Norwegian strør rause bonuser over sine beste kunder i form av såkalte CashPoints. Poengene kan igjen innløses i gratisreiser eller som delbetaling for nye flybilletter.

- Taler ikke Norwegian her med to tunger?

- Nei, vi må konkurrere om kundene og jeg har ikke lagt skjul på at vi må ha et godt, attraktivt og ikke minst enkelt reward-program. Grunnideen for alle slags incentivordninger - flyselskaper, hoteller eller butikkjeder - er å bygge lojalitet. Men hos oss kan du omsette poengene med en gang, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Få betaler skatt

Det har hele tiden vært kjent at SAS har foretatt store utbetal­inger av bonus til kunder som har reist på firmaets regning.

Hos SAS sier pressekontakt Tormod Sandstø at kunden sammen med arbeidsgiver selv må bestemme hvordan bruken skal skje.

De fleste som kjøper de dyreste billettene, reiser som regel på arbeidsgivers regning. Den reisende har dermed ingen personlige utgifter for å skaffe seg bonusen.

- Det utbetales store summer i bonus, som ingen reisende skatter av?

- Det er, slik regelverket er nå, opp til den enkelte kunde selv å innberette dette til skatte-myndighetene, men det skjer nok i liten grad, sier Skånvik.

Føres opp som lønn

Skattedirektoratet er helt klar i sin sak: Flybonus er å betrakte som lønn og skal beskattes dersom arbeidsgiver betaler flybilletten.

Direktoratet sier man ikke har noe anslag over hvor mange som innberetter flybonus som inntekt, men at det er både arbeidsgivers og arbeidstagers plikt at verdien av flybonus blir oppgitt til beskatning.

- Bonuspoeng opptjent som følge av reiser i arbeidsforhold og som brukes privat, er skattepliktig lønnsinntekt. Arbeidsgiver skal innberette verdien av slike reiser, og det skal også beregnes arbeidsgiveravgift på verdien. Dersom opplysningene ikke er forhåndsutfylt i selvangivelsen må skattyter selv føre opp verdien av reisene på selvangivelsen, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Anette Bjerke.

Hun sier at i følge den nye lignings-loven plikter enhver tredjepart å gi opplysninger som kan ha betydning for ligningen.

0402NETTbonuser.JPG