Betaniens styreleder trekker seg

TREKKER SEG: Styreleder Christian Hysing-Dahl i Stiftelsen Betanien Bergen trekker seg fra vervet. - Det har vært krevende. Vi mener at det nye styret er både godt og kompetent, og at det vil være bra for Betanien, sier den avtroppende styrelederen. Tor Høvik

 • Det er helt riktig å gi seg nå, sier avtroppende styreleder Christian Hysing-Dahl. Tidligere byråd i Bergen, Filip Rygg, foreslås som ny styreleder for Stiftelsen Betanien Bergen.

— Vi har vært gjennom vår verste krise noensinne etter at det ble avdekket at tidligere daglig leder hadde begått økonomiske utroskap overfor stiftelsen i en årrekke. Styrets mål har vært å ta stiftelsen gjennom krisen. Tidligere daglig leder har fått sin dom og det er på tide at nye folk tar seg av gjenoppbyggingen, sier avtroppende styreleder Christian Hysing-Dahl i en pressemelding tirsdag.

Les også:

Les også

Leverte 300.000 i kontanter

Han trekker seg fra vervet som styreleder i Stiftelsen Betanien Bergen. Vervet har han hatt siden 1997.

KONSULENT: Tidligere byråd Filip Rygg er ønsket til Stiftelsen Betanien. Bjørn Erik Larsen

Tidligere byråd i Bergen, Filip Rygg, er den som blir foreslått til å ta over.

— Rygg har god erfaring som byråd for skole- og barnehagesektoren og byutviklingsbyråd. Han kjenner godt det politiske miljøet og offentlig administrasjon i Bergen og nasjonalt. Han vil være en god leder for det nye styret, sier Per Endre Bjørnevik medlem av Betaniens valgkomite.

Krass kritikk

Prest og tidligere leder for Stiftelsen Betanien i Bergen, Are Blomhoff, ble i februar dømt til fengsel i tre år for underslag av over 15 millioner kroner, bedrageri og sexkjøp i utlandet.

I etterkant av dommen har seks fagforbund, som sammen representerer flertallet av de ansatte, skrevet et brev til styret der de ber styremedlemmene om å forlate sine plasser.

Les også

Krever at Betanien-styret blir kastet

— Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsket å sitte gjennom stormen. Nå er stormen avsluttet ved at Blomhoff fikk sin dom. Da er det riktig at nye koster får slippe til, sier Hysing-Dahl til BT.

- Hvordan blir det å forlate stiftelsen etter 18 år?

— Det er helt riktig å gi seg nå. Nye mennesker bør overta. Styrevervet har ikke vært noe heltidsbeskjeftigelse, men i denne perioden har det vært mye mer jobb enn det opprinnelig var. Det har vært krevende.

Fikk ikke gjort alt

Det er totalt fem personer som nå går ut av styret: Styreleder Christian Hysing-Dahl og styremedlemmene Sigmund Kroslid, Jon-Erik Bråthen, KariBerland og Nils-Eivind Holmedal.

- Styret har høstet krass kritikk for at dere ikke trakk dere på et tidligere tidspunkt. Ville du blitt sittende hvis ikke kritikken hadde kommet?

— Nei. Men jeg skulle ønske at jeg hadde fått på plass en endelig avtale om tilbakebetaling av mest mulig av de underslåtte midlene.

Krever at alle går av

Tillitsvalgte for fagforeningene som har stilt seg bak mistilliten til stiftelsesstyret ved Betanien, har hele tiden stilt krav om at alle styremedlemmer må gå av.

Les også

- I enhver anstendig organisasjon, ville hele styret trukket seg for lenge siden

Dette for at organisasjonen skal få muligheten til å gjenoppbygge tilliten blant pasienter, ansatte og samarbeidspartnere, samt Betaniens omdømme ute, skriver de i en felles pressemelding.

— Vi tar styrets beslutning til etterretning, men vårt krav om alles avgang blir stående, sier overlege og tillitsvalgt Arne Exner Nakling på vegne av medlemmer fra Den Norske Legeforening, Norsk sykepleierforbund, Norsk psykologforening, Fagforbundet, Utdanningsforbundet BUP og Forskerforbundet på Betanien.

Les også:

Les også

Inngikk hemmelig avtale etter Betanien-underslag

Egen valgkomité

Styret har jobbet lenge med å få på plass en ny styresammensetning.

I februar satte de ned en valgkomite for å få fortgang i prosessen, skriver de i pressemeldingen.

Komiteen har bestått av Per Endre Bjørnevik, leder av Metodistkirkens hovedstyre, Inger Stensaker, professor i endringsledelse ved NHH og Dag Løvik Thomassen, styremedlem i Stiftelsen Betanien Bergen, valgt av de ansatte.

STYRTE BETANIEN: Are Blomhoff var i en årrekke selve navet i Stiftelsen Betanien. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i sølv i 2013, med begrunnelse om at han blant annet hadde et varmt hjerte for det diakonale. I fjor leverte han medaljen tilbake. ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN

— Jeg har lyst til å berømme styret for innsatsen som er lagt ned i en tung periode for Betanien. Det er liten tvil om at å lede Betanien de siste årene har vært en vanskelig oppgave. Styret har hele tiden gitt beskjed at de ville ta Betanien gjennom krisen og jeg er glad for at det nye styret kan begynne arbeidet med å se fremover, sier Knut Rasmussen, administrerende direktør i Stiftelsen Betanien Bergen.

Les også:

Les også

Betanien-saken blir gransket på nytt

|

Les også

Nok en Betanien-leder kjøpte sex

Valgkomiteens innstiling:

 • Filip Rygg, leder (kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft) Ny.
 • Ann Kathrine Skjørshammer (advokat) Ny.
 • Eystein Hauge (medisinsk direktør Volvat) Ny.
 • Katarina Kaarbøe (professor ved NHH) Ny.
 • Dag Moster (professor ved UiB, vara)
Les også

Tilslørelsesdom

I tillegg vil styret bestå av følgende personer:

 • Svein Veland (tilsynsmann oppnevnt av Metodistkirken)
 • Dag Løvik Thomassen (sykepleier, valgt av de ansatte) Ny.
 • Ingebjørg Myklebust (siviløkonom, vara, ikke på valg)
 • Tore Schieldrop (fagarbeider, 1. vara, valgt av de ansatte) Ny.
 • Hildegunn Fosse (sykepleier, 2. vara, valgt av de ansatte) Ny.
 • I tillegg oppnevnes en person av Betanien Diakonifellesskap.
  Stiftelsen Betanien Bergen driver i dag sykehus, høgskole, barnehage, rehabilitering og sykehjem. Stiftelsen har ca. 550 ansatte og omsetter for 385 millioner kroner.