Justis- og beredskapsministeren: – Nå er det høy beredskap

Justisministeren ber folk være årvåkne og melde fra om mulig etterretning, men grensen blir fortsatt holdt åpen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møtte pressen mandag.
Publisert: Publisert:

Mehl åpner pressekonferansen med å si at Politiet i Nordland i dag pågrep fire russere for kartlegging av skjermingsverdige objekter. Dermed er til sammen seks russiske statsborgere varetektsfengslet etter å ha blitt tatt med droner eller fotoutstyr forrige uke.

– Alle sakene er under etterforskning, og jeg kan ikke gå inn i detaljer på det nå. Vi vil få flere svar når etterforskningen fra politiet er ferdig, sier statsråden.

Så langt er det ikke påvist noen sammenheng mellom de sakene hvor to russere ble varetektsfengslet i Troms og Finnmark, og siktet for å ha fløyet drone i Norge. Politiet ikke gjort funn av drone i denne saken, kun ordinære fotoapparater.

– På generelt grunnlag vil jeg si at det er viktig at vi har årvåkenhet i samfunnet på aktivitet som kan fremstå mistenkelig. Dette bør rapporteres til politiet lokalt. Politiet har tett dialog med PST, sa Mehl.

Hun mener sakene understreker viktigheten av all beredskapen som er satt i gang siden krigens utbrudd.

Stenger ikke grensen

Mehl sier Norge følger nøye med på utviklingen, men at foreløpig er det ikke aktuelt å stenge grensen.

– Akkurat nå mener vi det er riktig å stå på at grensen er noe åpen, selv om det er gjort sterke begrensninger i blant annet russeres muligheter til å få turistvisum i Norge, sa justisministeren til NTB på pressekonferansen mandag.

Hun sa at myndighetene har fulgt med på utviklingen på grensen i lang tid, og spesielt etter at Finland gjorde innstramminger for noen uker siden.

– Vi ser ikke at det har vært en stor endring i antallet som reiser over grensen, sa Mehl.

Hun mener tiltakene Norge gjør nå fører til at risikoen for å bli oppdaget er høy, hvis man forsøker å drive etterretning på vegne av Russland.

Mehl poengterte også at det ikke bare er droner som utgjør en etterretningstrussel.

Publisert: