Widerøe skal fly til Heathrow for første gang

Widerøe har prøvd seg på ruter til de mindre London-flyplassene Stansted og Southend. Nå har selskapet fått landingstillatelser på selve «moderskipet» av verdensmetropolens flyplasser: London Heathrow.

Widerøe Embraer E2-190 lander for første gang på norsk jord på Flesland 12. april 2018
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den 20. mai blir en historisk dag for det norske flyselskapet Widerøe. For første gang inntar nemlig selskapet Londons største flyplass Heathrow med en ny rute fra Bergen.

Det bekrefter Widerøe overfor E24.

Flyselskapet har blitt tildelt slots (landingstillatelser) på Heathrow. Disse er det vanligvis stor kamp om og flyselskaper betaler gjerne store beløp for å kjøpe slots av andre.

Det blir én daglig avgang (unntatt lørdager) mellom Bergen og London, med avgang fra Vestlandet 17.05 og retur fra den britiske hovedstaden 18.50.

Widerøe setter inn flytypen Embraer E2–190, som er et mellomstort regionaljetfly som Widerøe foreløpig har tre stykker av i flåten. Widerøe har under coronapandemien benyttet sjansen til å bygge flyene noe om.

Det betyr blant annet at den opprinnelige kapasiteten på 114 seter er redusert til 110, som gir bedre benplass (pitch) på flere av setene.

Les også

Widerøe-sjefen: Økt C02-avgift truer rutenettet vårt

Uheldig timing

I fjor gjorde Widerøe en rekke endringer i tilbudet sitt og satset på London som destinasjonen. Timingen viste seg imidlertid å være uheldig, ettersom pandemien sørget for lav trafikk i markedet.

I mars i fjor byttet selskapet London-ruten fra Kristiansand fra Stansted til Southend. I juni i fjor annonserte Widerøe og Avinor en ny rute mellom Bergen og Southend.

I dag flys ikke disse rutene.

Selv om pandemien fortsatt legger en kraftig demper på flytrafikken, satser Widerøe på at situasjonen vil bedre seg mot sommeren.

– Smittesituasjonen er fremdeles utfordrende og vi venter på at vaksinen skal hjelpe til å normalisere oss tilbake til hverdagen. Storbritannia ligger et godt stykke foran oss på dette området, sier Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe.

Flyselskapet har på samme måte som andre flyselskaper tilbudt ekstra fleksibilitet under pandemien. Widerøe har forlenget gebyrfri ombooking frem ut 2021.

– Det er med den muligheten til grunn vi har tatt en avgjørelse om å starte opp igjen ruten mellom Bergen og London.

Les også

Widerøe blir på norske hender etter Torghatten-salg: – Vi har troen og vil være aksjonærer videre

Holdt oljeruten til Aberdeen i gang

Selv om London-markedet har vært labert, har Widerøe opprettholdt ruten mellom Bergen og den skotske «oljebyen» Aberdeen gjennom pandemien.

Det eneste unntaket var noen få dager da grensene var stengt.

Som E24 skrev i fjor var Widerøe en periode det eneste flyselskapet som fløy mellom Storbritannia og Norge.

– Vi har klart å holde ruten «over vann» økonomisk. Siden bunnen midten av januar i år opplever vi en kontinuerlig forbedring på denne ruten. 75 prosent er forretningsreisende, hvorav 80 prosent jobber innen shipping, maritim, olje og gass, forteller Solli om Aberdeen-ruten.

Widerøe var i fjor helt på toppen over de største flyselskapene i Europa, målt i passasjertrafikk, ettersom så mange andre hadde kuttet dramatisk i tilbudet.

Les også

Norwegian fikk medhold i Irland: Dommeren overkjører fire kreditorer

Vil appellere til forretningsreisende

Ved å slippe til på Heathrow får Widerøe også innpass på den London-flyplassen som regnes som den mest foretrukne for forretningsreisende. Dermed kan flyselskapet treffe et bredere marked enn de tidligere rutene til Stansted og Southend.

Widerøe påpeker også at flyruten vil korrespondere for dem som skal reise fra Florø, Stavanger, Tromsø, Haugesund, Bodø, Kristiansand, Trondheim og Torp til London.

Den andre veien skal man enkelt kunne reise videre til Stavanger, Ålesund og Kristiansand.

– Vi kommer til å jobbe med å bygge inn flere videre forbindelser i vårt nettverk i Bergen etter hvert, sier Solli.

Publisert: